Amerikanen beginnen grootschalig offensief tegen opstandelingen Irak
Amerikaanse troepen in Irak zijn een grootschalig offensief begonnen tegen opstandelingen in het land. In de westelijke provincie al–Anbar hebben mariniers en andere militairen frontaal de aanval ingezet tegen rebellen. Daarbij zouden in 24 uur tijd zeker 75 extremisten zijn gedood, maakten de Amerikaanse strijdkrachten maandag bekend.
Elders in het land zetten de autoriteiten meer manschappen in bij de jacht op bommenmakers en andere betrokkenen bij zelfmoordaanslagen.
Zaterdag begonnen de Amerikanen met hun aanval op wat een hoge officier van de mariniers omschreef als een „vrijhaven voor opstandelingen". Zware gevechten zouden hebben gewoed in de al–Jazirah woestijn tegen de grens met Syrië, aldus CNN. Het gebied is bekend om zijn vele smokkelroutes en er houden zich talloze opstandelingen schuil. Gelet op hun kleding draait het bij de rebellen vermoedelijk vooral om buitenlanders, aldus kolonel Chase van het korps mariniers.
De vijand zou volgens de officier zware verliezen lijden terwijl de verliezen „aan de kant van de coalitie uiterst licht zijn". „Veel strijders zijn op de vlucht gedreven en we zetten de aanval door", tekende de Amerikaanse nieuwszender op uit de mond van Chase. De militante groepering van de Jordaniër al–Zarqawi, die volgens Washington de drijvende kracht is achter de rebellie, ontkende maandagmiddag dat er zo veel strijders zouden zijn gedood.
Ook maken de Amerikanen volgens de Post meer jacht op bommenmakers en andere betrokkenen bij zelfmoordaanslagen. De opstandelingen hebben sinds de parlementsverkiezingen van 30 januari steeds meer van dergelijke aanslagen gepleegd. Het aantal aanslagen met bomauto’s is gegroeid van 64 in februari naar 135 in april – de helft daarvan uitgevoerd door zelfmoordenaars. Ook zijn de methodes steeds meedogenlozer geworden, zodat het aantal burgerslachtoffers groeit.
De zelfmoordenaars zijn altijd buitenlanders, afkomstig uit landen als Saoedi–Arabië, Sudan of Libië. Er is volgens de Amerikaanse officieren geen enkel geval bekend van een Irakees die zichzelf opblies. Jihadi’s proberen steeds meer contacten te leggen met Iraakse opstandelingen. Irakezen zouden moeten gaan zorgen voor explosieven, een schuilplaats en transport terwijl de buitenlandse moslimstrijders de uiteindelijk aanslag uitvoeren.
Naast de Amerikanen lijken ook de Iraakse autoriteiten meer werk te willen maken van de jacht op opstandelingen. In het zuiden van Bagdad hebben Iraakse veiligheidsmensen in de afgelopen drie dagen ruim 150 mensen opgepakt, op verdenking van rebellie.
In de Iraakse stad Tikrit grijpen de autoriteiten naar harde middelen om het aantal zelfmoordaanslagen met autobommen te reduceren. Een lid van het stadsbestuur zei maandag dat automobilisten per direct op de grote wegen in de stad niet meer alleen mogen rijden. Het stadsbestuur hoopt op deze wijze terreurgroepen af te schrikken. Die moeten nu minstens twee leden ’opofferen’ bij elke aanslag.
Het Amerikaanse offensief valt samen met veel aanslagen. Een zelfmoordactie met een zware autobom in een drukke wijk in het centrum van Bagdad eiste zaterdag zeker 22 levens. Bij een vuurgevecht in de stad Haditha kwamen volgens het Amerikaanse leger zaterdag enkele opstandelingen en vier Amerikanen om het leven. Door aanslagen en gevechten vielen zondag zeker twaalf doden.
Maandag kwamen drie politiemensen om door een zelfmoordaanslag met een autobom in het zuiden van Bagdad. Nabij de hoofdstad zijn maandag de lichamen gevonden van acht Iraakse burgers. Ze waren gemarteld en een dag of twee geleden doodgeschoten, aldus het Iraakse leger en artsen. De lichamen waren gehuld in uniformen. De daders wilden kennelijk doen geloven dat ze agenten hadden vermoord.