Buitenland

’Karadzic gezien in Bosnië en Servië’

De voortvluchtige ex–leider van Bosnisch Servië, Radovan Karadzic, is de afgelopen maand tweemaal gesignaleerd. De meest gezochte man van Europa werd op 14 april gespot in een restaurant in het zuidoosten van Bosnië, waar hij lunchte met zijn vrouw Ljiljana. Een week later werd hij met een broer gezien in de Servische hoofdstad Belgrado, berichtte het Britse dagblad The Guardian maandag.

ANP
9 May 2005 17:29Gewijzigd op 14 November 2020 02:31

De krant baseert zich op anonieme medewerkers van het Joegoslavië–Tribunaal in Den Haag die vermeende oorlogsmisdadigers uit de balkanoorlogen van de jaren ’90 opsporen. Zij noemen de informatie zeldzaam en ongebruikelijk betrouwbaar.

Jean–Daniel Ruch, de politiek adviseur van hoofdaanklaagster Carla Del Ponte, zei maandag desgevraagd dat de Zwitserse „niet op de hoogte is €van het feit dat Karadzic twee keer zou zijn gespot, zoals in The Guardian beschreven.

De informatie is volgens The Guardian zo gevoelig dat het vorige week alleen is doorgespeeld aan de Servische autoriteiten. Del Ponte liet volgens The Guardian westerse inlichtingendiensten bewust in het ongewisse. Zij is ontevreden over hun inzet bij de zoektocht naar voortvluchtige verdachten en vreest dat de informatie wordt gelekt. Volgens Ruch is deze beschrijving van de gang van zaken door de Britse krant „absoluut vals", aldus de Zwitserse oud–diplomaat maandagmiddag desgevraagd.

Karadzic bereidde zich tijdens de ontmoetingen met zijn familie ogenschijnlijk voor op het overlijden van zijn moeder Jovanka, die aan kanker leed. Zij stierf afgelopen donderdag op 83–jarige leeftijd en werd zaterdag begraven. Karadzic bevond zich niet onder de honderden belangstellenden die op de begrafenis afkwamen.

Karadzic is een van de laatste tien voortvluchtigen op het ’verlanglijstje’ van het Joegoslavië–Tribunaal. De psychiater was tussen 1992 en ’95 in het uiteengevallen Bosnië president van de etnische Serven. Hij is onder meer aangeklaagd voor genocide na de val van de enclave Srebrenica. In dit toevluchtsoord voor Bosnische moslims doodden Serviërs in 1995 circa 8000 mannen en jongens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer