Buitenland

Aanslag op politiebus in Irak: zeven doden

Een bomaanslag op een politiebusje in de Iraakse stad Tikrit heeft vrijdag aan zeker zeven agenten het leven gekost. Acht agenten raakten gewond.

Buitenlandredactie
6 May 2005 11:07Gewijzigd op 14 November 2020 02:31

De bom zat verstopt in het busje en ontplofte toen het voertuig bij een controlepost aan de rand van de stad arriveerde. Volgens een politiewoordvoerder moet de bom tot ontploffing zijn gebracht door iemand die zich schuilhield in de buurt van de controlepost.

Bij drie aanslagen op leden van de Iraakse ordetroepen kwamen gisteren zeker twintig mensen om. In één geval blies de dader zich op terwijl hij in de rij stond bij een wervingskantoor voor het leger. Woensdag vielen bij een soortgelijke zelfmoordaanslag, bij een wervingskantoor van de politie in de noordelijke stad Irbil 60 doden en 150 gewonden.

De opstandelingen in Irak kiezen de laatste tijd vooral leden van de Iraakse veiligheidstroepen tot doelwit, in een campagne om de onlangs gekozen Iraakse regering te ondermijnen.

De Bulgaarse troepen blijven zeker tot het einde van het jaar in Irak, zo heeft het parlement van Bulgarije donderdag besloten. Wel wordt het aantal manschappen teruggebracht van 460 tot 400. Volgens minister van Defensie Nikolai Svinarov toont Bulgarije op deze manier dat het bereid is een aanzienlijke rol te spelen in de strijd tegen het terrorisme. Tien Bulgaarse soldaten en zes burgers zijn omgekomen in Irak. Ruim 60 procent van de Bulgaren is voor terugtrekking.

De Deense regering besloot woensdag met steun van de oppositie om de missie in Irak met zes maanden te verlengen tot 1 februari 2006. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Per Stig bekendgemaakt. Denemarken heeft 530 militairen gestationeerd in en rond Basra in het zuiden van Irak.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi vindt dat de Amerikaanse soldaten in Irak die op 4 maart de Italiaanse veiligheidsagent Nicola Calipari doodschoten, wel iets te verwijten valt. Hij zei daarover van mening te verschillen met de Amerikanen, die concludeerden dat niet de militairen verantwoordelijk waren, maar dat het om een samenloop van omstandigheden ging. Berlusconi benadrukte echter dat het meningsverschil geen afbreuk doet aan de goede verstandhouding tussen Italië en de Verenigde Staten en geen invloed zal hebben op de Italiaanse aanwezigheid in Irak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer