Nederlander verhoord na aanslag New York
Een Nederlandse medewerker van de Verenigde Naties is donderdag verhoord door de FBI en door de politie van New York na een aanslag op een gebouw waar onder meer het Britse consulaat is gevestigd.
De identiteit van de man is niet bekendgemaakt en hij werd na de ondervraging weer vrijgelaten.
De aanslag vond in de vroege morgenuren plaats. Daarbij werd een explosieve lading tot ontploffing gebracht in een grote betonnen plantenbak die voor het gebouw op Third Avenue, nummer 845, stond. Een tweede ontploffing vond plaats bij de muur van het gebouw. Het was onduidelijk of het hier om een granaat ging die tegen het gebouw was gegooid of om een explosieve lading die tegen het gebouw was geplaatst.
Omdat het Britse consulaat in het gebouw is gevestigd, werd onmiddellijk diplomatiek alarm geslagen. Andere Britse consulaten in de VS werden op mogelijke explosieven onderzocht en de geheime dienst verscherpte de beveiligingsmaatregelen van ambassades in Washington. Volgens een politiewoordvoerder was er een mogelijk verband tussen deze aanslag op het Britse consulaat in New York en de Britse verkiezingen die donderdag plaatsvonden.
New Yorks burgemeester Michael Bloomberg benadrukte later op de dag echter dat geen enkele organisatie de verantwoordelijkheid voor de aanslag had geclaimd. „Het is rustig in de stad. Wij hebben geen telefoontjes of bedreigingen ontvangen”, aldus Bloomberg. Ook het consulaat had geen bedreigingen ontvangen. De inlichtingendiensten zeiden donderdag eveneens dat er de laatste dagen geen bedreigingen waren waargenomen of ontvangen tegen diplomatieke vestigingen in de VS.
Een andere mogelijkheid zou zijn dat de aanslag gericht was tegen het bedrijf Caterpillar, producent van landbouwmachines en grote werktuigen. Caterpillar levert bulldozers aan Israël waarmee regelmatig Palestijnse huizen tegen de grond worden gehaald na aanslagen. Maar ook daarover waren geen bedreigingen ontvangen. Volgens de New Yorkse commissaris van de politie Raymond Kelly duidde het vroege uur van de aanslag erop dat de actie mogelijk was bedoeld als waarschuwing.