Waterverbruik nekt uitkeringsfraudeurs
De gemeente Enschede heeft ruim 1 miljoen euro aan onterecht verstrekte uitkeringen opgespoord. De uitkeringsbestanden werden gekoppeld aan het watergebruik. Dat maakte een woordvoerder van de gemeente Enschede maandag bekend.
Als er per jaar te weinig water uit de kraan kwam, was het volgens de woordvoerder onlogisch dat de uitkeringstrekker ook op het opgegeven adres woonde. Op die manier is tussen april vorig jaar en half februari dit jaar 1,1 miljoen euro aan onterecht verstrekte uitkeringen opgespoord. In 21 gevallen werd de uitkering helemaal stopgezet.
Veertien Twentse gemeenten, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en Uitvoering Werknemersverzekeringen (UWV) werkten samen bij de opsporing. Watergebruik van minder dan 10 kubieke meter per jaar vormde de basis voor nader onderzoek naar verzwegen samenleven. Twee uitkeringen van alleenstaanden leveren namelijk meer op dan de uitkering van een samenwonend stel.
Deze manier van opsporing is de eerste waarbij deze bestanden zijn gekoppeld. Eerder werd bekend dat AOW’ers regelmatig gecontroleerd worden om na te gaan of ze samenwonen. Dat gebeurt onder andere door de energierekening tegen het licht te houden. Alleenstaande 65-plussers hebben recht op een AOW van 70 procent van het minimum, samenwonenden ontvangen elk 50 procent.