Binnenland

Kapelle en Goes stellen dwangsom ProRail uit

De gemeenten Kapelle en Goes zullen voorlopig de aan spoorbeheerder ProRail opgelegde dwangsom niet innen. Dat zegden de twee gemeentewoordvoerders maandag toe tijdens een zitting bij de Raad van State.

Van onze correspondent
3 May 2005 08:26Gewijzigd op 14 November 2020 02:30

Goes en Kapelle hebben ProRail een dwangsom van maximaal 250.000 euro opgelegd omdat het bedrijf blijft weigeren een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur in te stellen voor goederentreinen op het spoortraject Vlissingen-Roosendaal. ProRail stapte naar de Raad van State om opschorting van de dwangsom te vragen. Staatsraad K. Brink liet duidelijk blijken enige tijd nodig te hebben om tot een uitspraak in deze ingewikkelde zaak te kunnen komen. De gemeenten wilden de dwangsommeter al vanaf komende maandag laten lopen.

De goederentreinen van en naar het industriegebied Vlissingen-Oost houden veel inwoners van Goes en Kapelle uit de slaap. Dat komt doordat de treinen dwars door beide gemeenten rijden. Het conflict tussen de gemeenten en de Belangenvereniging Aanwonende Spoorlijn (BAS) enerzijds en ProRail anderzijds lijkt onoplosbaar. ProRail weigert de goederentreinen van en naar de autoterminal in Vlissingen-Oost, de zogeheten Cobelfret-treinen, langzamer te laten rijden. Volgens ProRail moeten in dat geval alle treinen tussen Vlissingen en Roosendaal 60 kilometer per uur gaan rijden.

Tijdens de zitting stelde staatsraad Brink vast dat er mogelijk een formeel gebrek aan de dwangsombesluiten kleeft. De gemeenten hebben de dwangsommen opgelegd op grond van het Besluit geluidhinder spoorwegen. Maar dit besluit lijkt op 1 januari 2005 zo gewijzigd dat alleen het ministerie van VROM nog dwangsommen mag opleggen. Dat zou waarschijnlijk betekenen dat de gemeenten juridisch buiten spel zijn komen te staan.

Uit de wijziging van het besluit valt in ieder geval niet op te maken welke instantie kan optreden in het geval van geluidsoverlast rond het spoor. De Raad van State heeft dan ook meer tijd nodig om tot een voorlopig oordeel te komen, zo liet staatsraad Brink gisteren weten. De gemeenten zullen tot die tijd de dwangsom laten voor wat hij is. De uitspraak volgt binnen enkele weken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer