EU en Iran bereiken geen akkoord over nucleaire kwestie
Duitsland, Groot–Brittannië en Frankrijk hebben vrijdag geen akkoord bereikt met Iran over diens nucleaire programma. De ’grote drie’ van de Europese Unie en de islamitische republiek kwamen overeen om op een later tijdstip verder te praten. De regering in Teheran wil op kleine schaal uranium blijven verrijken.
„De informele gesprekken zijn beëindigd. Er zijn geen beslissingen genomen en beide partijen, de drie van de EU en Iran, hebben afgesproken om te vertrekken en om de discussies nog eens te overdenken. De gesprekken worden in de toekomst voortgezet", verklaarde een zegsman van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Britse hoofdstad Londen.
Parijs, Londen en Berlijn proberen de Iraanse regering te overtuigen om een deel van haar nucleaire programma te schrappen uit angst dat Teheran anders mogelijk een kernwapen zou kunnen ontwikkelen. In ruil voor deze toezegging zou Iran op economisch en politiek terrein worden gesteund. De Iraniërs weigeren tot dusverre hierop in te gaan.
De Iraanse onderhandelaar Cyrus Nasseri zei vooraf aan het beraad tegen het persbureau IRNA dat „Iran mogelijk gedwongen wordt om een deel van zijn verrijkingsprogramma te hervatten". De VS beschuldigen Iran ervan in het geheim te werken aan een kernwapen. Teheran zegt het nucleair programma slechts te gebruiken voor het opwekken van stroom.
Het laatste voorstel van Iran houdt in dat het een uraniumverrijkingsprogramma in fases mag opbouwen. Het zou beginnen met verrijking op kleine schaal als ’proefproject’ waarna de productie langzaam maar zeker zou worden opgevoerd. Maar EU–diplomaten zeggen dat dit plan voor zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten onaanvaardbaar is.
Iran heeft zijn uraniumverrijking stilgelegd zolang de onderhandelingen duren. De ’grote drie’ van de EU willen dat Iran er helemaal van afziet. De EU verwacht dat de harde onderhandelingen pas kunnen beginnen na de Iraanse presidentsverkiezingen op 17 juni. Verwacht wordt dat beide partijen elkaar in de marge van nucleaire proliferatietop op 2 mei in New York elkaar weer ontmoeten.