Buitenland

Israëliërs betogen opnieuw massaal tegen Gaza-plan

Tienduizenden Israëliërs hebben woensdag gedemonstreerd tegen het voornemen van de Israëlische regering om alle kolonisten en het leger uit de Gazastrook terug te trekken. De ontruiming van de joodse nederzettingen zal naar verwachting aan het einde van de zomer beginnen, maar het verzet ertegen is hevig en grimmig.

Buitenlandredactie
28 April 2005 09:28Gewijzigd op 14 November 2020 02:29

De demonstratie woensdag in Gush Katif, een grote nederzetting in het zuiden van de Gazastrook, werd als een cruciale test gezien voor de kracht van de machtige kolonistenbeweging. Van tevoren was gerekend op zeker 100.000 demonstranten. Volgens de organisatie waren er 60.000 mensen, de Israëlische politie hield het op 40.000 demonstranten.

De bijeenkomst was omgeven met zware veiligheidsmaatregelen. De politie en het leger waren massaal op de been om de demonstratie in goede banen te leiden en confrontaties met Palestijnen buiten de nederzetting te voorkomen. Het gebied was afgesloten voor personenauto’s. De kolonisten en hun aanhangers waren met bussen naar de nederzetting vervoerd.

Een bus die op weg was naar Gush Katif werd bijna geraakt door een door Palestijnen afgevuurde Qassam-raket. Een Israëlische militair raakte gewond door scherven van het projectiel. De aanval toonde volgens demonstranten dat het plan van premier Ariel Sharon om deze zomer de nederzettingen in de Gazastrook te ontruimen alleen maar meer Palestijns geweld uitlokt.

Op de bijeenkomst waren tal van sprekers die zich in felle bewoordingen tegen het plan van premier Sharon keerden. Politici van orthodoxe en nationalistische partijen riepen ertoe op geweldloos verzet te plegen tegen de ontruiming van de Gazastrook. Ze willen het openbare leven in Israël lamleggen door opnieuw massaal te demonstreren als de ontruiming begint. Het leger en de politie zouden zo hun handen vol hebben en niet meer de capaciteit hebben om de ontruiming zelf in goede banen te leiden.

Het ultrarechtse parlementslid Aryeh Eldad riep op tot massale burgerlijke ongehoorzaamheid. „De dagen zijn nabij, mijn broeders, de dagen zijn nabij waarin ieder die niet in de gevangenis belandt een teken van schande zal dragen.”

De Knesset reageerde donderdagmorgen woedend op de uitlatingen van Eldad. Knesset-woordvoerder Reuven Rivlin noemde deze „ernstig.” „Zelfs wanneer we spreken over het oproepen tot passieve burgerlijke ongehoorzaamheid is dit een verwerping van de autoriteit van de Knesset en de regering.”

Parlementslid Ran Cohen vond de uitspraken van Eldad „monsterlijk” en betoogde dat Eldad zijn zetel in het Ethisch Comité van de Knesset niet langer kon bezetten. Zelfs de Likud-partij, een groot tegenstander van het ontruimingsplan, liet zich kritisch uit over Eldads opmerkingen. Likud-parlementslid Ehud Yatom zei bang te zijn dat burgerlijke ongehoorzaamheid tot bloedige strijd tussen joden onderling zou leiden, wat een grotere ramp zou zijn dan de terugtrekking zelf. Eldad weigerde donderdagmorgen te reageren op de kritiek in de Knesset.

De voorgenomen terugtrekking betekent dat alle 21 nederzettingen in de Gazastrook en 4 van de 120 nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever moeten worden ontruimd. De ongeveer 9000 kolonisten in deze gebieden die moeten vertrekken zullen waarschijnlijk fel verzet plegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer