Wereldwijd sterke stijging aantal terreuraanvallen
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken (State Department) heeft vorig jaar wereldwijd 655 „ernstige terreuraanvallen” geregistreerd. Dat is meer dan het drievoudige van de 175 aanvallen die in 2003 werden geregistreerd.
Minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice besloot om deze cijfers niet op te nemen in het internationale terreurrapport dat haar ministerie jaarlijks naar het Congres stuurt. Nadat de cijfers dinsdag vertrouwelijk waren bekendgemaakt aan het parlement, drong Democratisch afgevaardigde Henry Waxman er in een brief bij Rice op aan om de cijfers alsnog openbaar te maken.
„De sterke stijging van het aantal terreuraanvallen ondermijnt de claim van de regering-Bush dat men succes boekt in de strijd tegen de terreur, maar dergelijke politieke overwegingen zijn nooit een legitieme reden geweest om feiten voor het Amerikaanse publiek te verzwijgen”, aldus Waxman in zijn brief aan minister Rice. Door zijn brief waarin de betreffende cijfers werden vermeld openbaar te maken, maakte Waxman de cijfers indirect toch bekend.
Uit de cijfers van Buitenlandse Zaken blijkt verder dat het aantal ernstige terreuraanvallen ook in Irak is toegenomen. In 2003 noteerde het ministerie 22 van dergelijke aanvallen. Vorig jaar waren dat er 198. Het ministerie van Defensie maakte dinsdag bekend dat er momenteel gemiddeld 400 aanvallen per week plaatsvinden in Irak. Dat kan variëren van bomaanslagen of moordaanslagen tot beschietingen met raketten of mortieren.
Aangezien de meeste van deze aanslagen gericht zijn tegen Amerikaanse en buitenlandse troepen of tegen Iraakse legereenheden en politie vallen zij niet onder de definitie van het State Department van „ernstige terreuraanvallen.” Volgens generaal Richard Myers, de voorzitter van de verenigde chefs van staven, is het aantal terreuraanvallen in Irak momenteel gelijk aan het aantal aanvallen vorig jaar. „Dat betekent dat de gewapende oppositie in Irak nog niets aan kracht heeft ingeboet”, aldus Myers.
Desondanks denkt minister van Defensie Donald Rumsfeld dat de Amerikanen en de nieuwe regering in Irak aan de winnende hand zijn. „Wij zullen de gewapende opstand niet verslaan, maar dat zullen de Irakezen zelf doen. Dat zal niet alleen met militair geweld gebeuren maar ook met politieke middelen”, aldus Rumsfeld. In dit verband noemde de bewindsman het feit dat er begin dit jaar verkiezingen in Irak plaatsvonden en dat er binnenkort een nieuwe regering komt „een groot succes.”