‘Gestolen’ Aboriginals verliezen rechtszaak
Twee Aboriginals die door overheidsbeleid als kind bij hun familie zijn weggehaald, hebben geen recht op schadevergoeding. Het Hooggerechtshof van Australië heeft dat vrijdag bepaald. Een hoger beroep is niet meer mogelijk.
De zaak van de twee, Lorna Cubillo (63) en Peter Gunner (54), gold als een proefproces voor de ongeveer 30.000 Aboriginals uit de zogenoemde gestolen generaties. De staat heeft ze vijftig jaar geleden weggehaald bij hun familie en als blanken laten opvoeden. In Australië is dat assimilatiebeleid tussen 1880 en 1960 praktijk geweest. In totaal zijn er 2000 mensen die een claim hebben ingediend.
De achtjarige Cubillo dacht dat ze met vriendinnetjes naar een picknick ging, maar werd naar een missiehuis gebracht. Jarenlang mocht ze haar eigen taal niet meer spreken, werd ze geslagen en was contact met haar familie verboden.
Het proces van de twee loopt al jaren. Gunner en Cubillo wilden een schadevergoeding voor de ellende die ze hebben moeten doorstaan, en de gedwongen verwijdering van hun culturele, sociale en spirituele leven.
Een rechtbank wees al eerder hun claim af wegens onvoldoende bewijs dat het allemaal tegen hun wil of die van hun ouders was gebeurd. Veel getuigen zijn al overleden. In hoger beroep besliste een gerechtshof dat er te veel tijd is verstreken sinds de kinderjaren van de twee. Het Hooggerechtshof was het daar gisteren mee eens.
De advocaat van het duo noemde de uitspraak vrijdag een schok voor de „gestolen generaties.” De conservatieve premier John Howard heeft al eerder geweigerd om namens eerdere regeringen verontschuldigingen aan te bieden en wijst ook elke vorm van compensatie van de hand.