Buitenland

Ethiopië wil af van Nederlandse officier

Ethiopië wil dat de Nederlandse commandant van de VN-vredesmacht Unmee, generaal-majoor Patrick Cammaert, uit zijn functie wordt ontheven. Addis Abeba vindt dat de bevelhebber zijn taken niet naar behoren uitvoert, zo maakten diplomaten vrijdag in de Ethiopische hoofdstad bekend.

ANP/RTR
3 May 2002 20:48Gewijzigd op 13 November 2020 23:33

Ethiopië sloot vorige week zaterdag de grens met Eritrea nadat het Unmee had beschuldigd van het binnenbrengen van journalisten in het betwiste grensgebied met Eritrea. Dat zou volgens het Afrikaanse land in strijd zijn met de overeenkomst die de stationering van Unmee in het gebied mogelijk maakte.

„Ethiopië gelooft dat de generaal als commandant van de vredesmacht heeft gefaald in zijn verantwoordelijkheden de geest en letter van de overeenkomst te implementeren”, zo verklaarde een diplomaat die dicht bij Unmee staat.

Addis Abeba zou een verzoek naar secretaris-generaal Kofi Annan hebben gestuurd om Cammaert als Unmee-commandant te vervangen.

Cammaert werd in oktober 2000 op voordracht van VN-secretaris-generaal Kofi Annan benoemd tot commandant van Unmee, de VN-vredesmissie die het eerste halfjaar voornamelijk bestond uit een bijdrage van 1100 Nederlandse mariniers. Cammaert volbracht zijn taak zo goed dat hem na een jaar werd gevraagd nog een jaar te blijven, tot eind oktober van dit jaar.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag wil niet veel kwijt over de Ethiopische onvrede over Cammaert. „Cammaert is in dienst van de Verenigde Naties. Dit is formeel een zaak tussen de VN en Ethiopië. Maar voorzover wij kunnen bekijken, zijn de beschuldigingen niet terecht.”

Een diplomaat die betrokken is bij het vredesproces tussen Ethiopië en Eritrea vermoedt een „dubbele agenda” aan Ethiopische kant. Ethiopië zou in Cammaert een aanleiding zoeken om te kunnen morrelen aan de afspraken die gemaakt zijn met de internationale grenscommissie. „Het is schipperen voor de VN. Ze mogen niet overstag gaan voor de druk van Ethiopië, maar tegelijkertijd mag het vredesproces niet in gevaar gebracht worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer