Arafat positief over vredesconferentie
De Palestijnse leider Arafat heeft positief gereageerd op de aankondiging van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell, om aan het begin van de zomer een conferentie te houden om een eind te maken aan het geweld in de regio.
In Ramallah zei Arafat vrijdag tegenover verslaggevers het vredesinitiatief te begroeten. Hij voegde eraan toe voor de top nog wel al zijn „Arabische broeders te willen consulteren.” Volgens Powell is de top de laatste kans voor de Palestijnse leider om tot vrede te komen met Israël.
De Israëlische regering heeft nog niet officieel gereageerd. Vrijdag kwam de regering-Sharon bijeen om zich over het voorstel te buigen. De premier gaat morgen naar Washington, waar hij twee dagen later met Bush zal overleggen over mogelijkheden om het conflict op te lossen.
Sharon komt mogelijk met een eigen vredesplan. Een zegsman zei dat de premier zich sterk maakt voor „een regionale vredesconferentie waaraan de landen van de ’vredescoalitie’ zoals Egypte en Jordanië deelnemen.” Verder wil Sharon aan Bush bewijzen overleggen dat Arafat direct betrokken is bij het financieren van aanslagen op Israëlische doelen.
Het Palestijnse persbureau WAFA meldde vrijdag dat het doel van de voorgestelde top „de oprichting van een Palestijnse staat moet zijn, die in vrede en veiligheid naast Israël kan bestaan.” Als basis voor de onderhandelingen zou onder meer het Saudische vredesplan kunnen dienen. Daarin wordt Israël normalisering van de betrekkingen met alle Arabische staten beloofd als het zich terugtrekt achter de grenzen van 1967.
De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga overleggen woensdag in de Egyptische hoofdstad Caïro over de geplande conferentie, die zal worden gesponsord door de Verenigde Staten, de Verenigde Naties, de Europese Unie en Rusland, aldus de BBC. Waar en wanneer de internationale conferentie plaatsheeft, is nog onbekend. Volgens bronnen in Washington zal zij in een Europees land worden gehouden.
Intussen zet Israël zijn militair offensief op de Westelijke Jordaanoever voort. Bij een inval in Nablus kwamen vrijdag ten minste drie mensen om het leven, twee Palestijnen en een Israëlische militair. Vijf uur na het begin van de actie vertrokken de soldaten weer.
Onderhandelingen om een eind te maken aan de al meer dan vier weken durende belegering van de Geboortekerk in Bethlehem zijn vrijdag afgebroken. Een Palestijnse woordvoerder was weinig positief over de hervatting van de gesprekken. Volgens hem ziet Israël niets meer in onderhandelingen op lokaal niveau. Wel verlieten vier zieke Palestijnse politiemannen de kerk na overleg met de Israëlische autoriteiten.
De Palestijnen blijven eisen dat er een VN-onderzoek wordt gedaan naar het Israëlische optreden in het vluchtelingenkamp van Jenin. „Het onderzoek kan niet worden geannuleerd. Wij willen dat de internationale gemeenschap een missie naar Jenin stuurt om de Israëlische misdaden tegen ons volk aan te tonen”, zei Nabil Abu Rudeina, een adviseur van de Palestijnse leider Arafat.
Secretaris-generaal Kofi Annan van de VN ontbond de missie donderdag, omdat Israël medewerking weigerde te verlenen. De regering-Sharon had aanvankelijk met de komst van de missie ingestemd, maar stelde telkens nieuwe voorwaarden aan de VN.
Mary Robinson, de hoge commissaris voor de mensenrechten van de VN, heeft vrijdag opgeroepen toch een onafhankelijk onderzoek te doen naar de gebeurtenissen in Jenin.