Studenten boos over verbouwingsoverlast
Dagenlang geen stroom en geen warm water. Lekkende gas- en waterleidingen, geluidsoverlast en schade aan persoonlijke bezittingen. Dat is voor de 230 bewoners van een studentenflat in de Amsterdamse Weesperstraat de dagelijkse praktijk. Na acht maanden verbouwingsoverlast zijn ze het zat.
Donderdag overhandigde de bewonerscommissie het verslag van alle grieven aan de directeur van woningstichting De Key. De bewoners eisen met terugwerkende kracht 25 procent huurverlaging sinds het begin van de overlast en voor elke dag dat de verbouwing nog duurt.
Volgens bewoonster Marieke de Hoon kwam eind september een brief van De Key met de mededeling dat de werkzaamheden aan de elektriciteitsvoorziening, plafonds en brandveiligheid in het hele pand drie tot vier maanden zouden duren. Over enige overlast voor de bewoners werd niet gerept. „Inmiddels zitten wij al acht maanden in de troep. De bouwvakkers beginnen om halfzeven ’s ochtend met boren, soms hebben we dagen lang geen warm water en de stroom valt geregeld uit. Door lekkende gasleidingen en het ontbreken van noodverlichting is de situatie hier soms levensgevaarlijk.”
Volgens de bewoners negeert De Key, eigenaar van het pand, al maanden lang elke klacht. Zelfs opmerkingen over het feit dat bouwvakkers over sleutels beschikken en onaangekondigd in en uit lopen, en meldingen over inbraken en het verdwijnen van persoonlijke spullen worden gebagatelliseerd. „Na een heleboel individuele klachten hebben we besloten de zaak collectief aan te pakken. Alle persoonlijke klachten zijn geïnventariseerd en geïllustreerd met foto’s en correspondentie in een rapport gevat. Samen met een jurist is een vergoedingseis opgesteld”, aldus De Hoon.
Bij de overhandiging van dat rapport donderdag reageerde directeur Scheven volgens De Hoon nog steeds ontkennend. De bewonerscommissie geeft De Key tien dagen de tijd om over de huurverlaging na te denken. „Komt er geen huurverlaging van 25 procent, dan stappen we naar de rechter”, aldus De Hoon. „We willen nu eens serieus genomen worden.”
Directeur Scheven was donderdag niet bereikbaar voor commentaar. Volgens een woordvoerster van De Key zal het rapport „in alle ernst” worden doorgenomen. „Binnen tien dagen gaan we overleggen met de bewoners. Verder wil ik nu geen commentaar geven.”