„Geen slachting in Jenin”
Van een grootschalige slachting onder de burgerbevolking van Jenin door Israël is geen sprake geweest. Dat stelt de Amerikaanse mensenrechtengroepering Human Rights Watch (HRW) in een vrijdag gepubliceerd rapport over het legeroptreden in Jenin. HRW stelt dat het Israëlische leger zich in het Palestijnse vluchtelingenkamp waarschijnlijk wel schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden.
Drie vertegenwoordigers van HRW hebben een week lang onderzoek gedaan in het vluchtelingenkamp en met tientallen inwoners gesproken. In de conclusie van het rapport stelt de mensenrechtengroepering dat er in Jenin handelingen zijn gedocumenteerd die in een aantal gevallen onder de definitie van oorlogsmisdaden vallen. Volgens HRW zijn er in het vluchtelingenkamp zeker 52 doden gevallen, onder wie 22 burgers. Ook volgens het ziekenhuis van Jenin zijn tot dusver 52 doden geborgen uit het vluchtelingenkamp. Voor de stelling van een aantal Palestijnse functionarissen dat er honderden burgers zijn gedood in Jenin, is geen bewijs, aldus HRW.
Danny Ayalon, woordvoerder en adviseur van de Israëlische premier Ariel Sharon, ontkent dat er in Jenin oorlogsmisdaden zijn gepleegd en betwist ook de genoemde aantallen. „Onder de 51 doden waren 44 gewapende terroristen en zeven burgers, wier overlijden we ten zeerste betreuren’, aldus Ayalon. Het Israëlische leger stelt dat de Palestijnen zelf het oorlogsrecht hebben geschonden door in woongebieden militaire bases aan te leggen en grote hoeveelheden wapens op te slaan.
Het HRW-rapport geeft een aantal concrete voorbeelden waarbij het oorlogsrecht zou zijn geschonden. Het beschrijft onder meer dat een 14-jarige Palestijnse jongen in het kamp op straat werd doodgeschoten nadat het uitgaansverbod in het kamp was opgeheven en in een ander geval dat een man in een rolstoel werd neergeschoten en door een tank overreden ofschoon hij met een witte vlag zwaaide. Ook zou een verlamde man zijn omgekomen toen zijn familie onvoldoende tijd kreeg om hem uit een huis te halen dat met een bulldozer door het leger zou worden gesloopt.
Ondertussen bereidt de VN-Veiligheidsraad een verklaring voor waarin de Israëlische beslissing veroordeeld wordt om niet mee te werken aan het VN-onderzoek naar de gebeurtenissen in Jenin.
De Palestijnse leider Yasser Arafat noemde Jenin donderdag „Jeningrad”, refererend aan het Duitse beleg van de stad Stalingrad in 1942 en 1943, dat eindigde met de dood van naar schatting een miljoen Russische soldaten en burgers, maar ook het keerpunt van de Duitse veldtocht in Rusland markeerde.