Buitenland

”Givat Haviva”: vrede moet je leren

Het Joods-Arabisch vredescentrum Givat Haviva in Israël wil een bijdrage leveren aan het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. Met projecten die de principes van democratie, compromis en dialoog hoog in het vaandel hebben denkt men de gevestigde ideeën van haat, onverdraagzaamheid en angst, die in de huidige Israëlische maatschappij een plaats innemen, het hoofd te kunnen bieden.

Van onze correspondent
15 April 2005 10:54Gewijzigd op 14 November 2020 02:27

Op uitnodiging van de Classicale Commissie Kerk en Israël van de classis Rotterdam vertelden Nancy Schwarz en Lubbarth Oving namens de stichting Vrienden van Givat Haviva donderdagavond in de Oranjekerk te Rotterdam over het werk van het Israëlische vredescentrum. Schwarz, secretaris van de vriendenstichting, woonde drie jaar in Israël, Oving woonde er 32 jaar en verloor er haar man bij een terroristische aanslag. De twee wilden een ander geluid laten horen dan de media dagelijks laten zien en horen.

Givat Haviva, gelegen in het hart van Israël, ter hoogte van Caesarea en Hadera, is in 1949 opgezet door de landelijke kibboetsbeweging. In tegenstelling tot de meeste kibboetsen is het geen woongemeenschap, maar een landelijk educatief centrum. Sinds 1963 houdt het zich bezig met Arabisch-Joodse onderwerpen, zoals de verbetering van de Arabisch-Joodse betrekkingen in Israël en de omliggende Arabische landen.

Toen Yasser Arafat in 1994 terugkeerde naar Gaza was Givat Haviva het eerste Israëlische instituut dat hij bezocht. Jaarlijks komen meer dan 60.000 kinderen, jongeren en volwassenen naar het centrum om deel te nemen aan cursussen en workshops. Schwarz en Oving vertelden over twee projecten: ”Kinderen leren kinderen” en ”Vrouwen in de samenleving” die door de Nederlandse vriendenstichting zijn geadopteerd.

Het eerste is een in 1987 gestart onderwijsprogramma met als doel om leerlingen en leerkrachten in het middelbaar onderwijs te helpen vaardigheden en mogelijkheden te ontwikkelen om om te kunnen gaan met het Joods-Arabisch conflict in Israël. „Het enthousiasme vanuit de scholen voor dit project is groot, er is een wachtlijst”, zegt Schwarz. Ze vertelt van een joodse jongen die aan het project meedeed en zei: „Ik besef nu dat ook Arabische kinderen niet buiten kunnen spelen en bang zijn. We hebben iets gemeen.” Oving: Ten tijde van de regeerperiode van Netanyahu, toen het vredesproces tot stilstand kwam, werd het budget voor Givat Haviva erg gekort.

De regering-Sharon heeft in 2001 besloten de subsidiekraan helemaal dicht te draaien. Niettemin kreeg het centrum in 2001 de Unesco-prijs voor vredeseducatie. Vriendenstichtingen in een aantal Europese landen, in Amerika en Canada brengen geld bijeen voor het werk van Givat Haviva.

Het project ”Vrouwen in de samenleving” is vijf jaar geleden gestart. De Israëlische bevolking telt 2,7 miljoen joodse en 600.000 Arabische vrouwen. Givat Haviva is ervan overtuigd dat de vrouw een belangrijke plaats inneemt in de maatschappij: als echtgenote, als moeder van kinderen en als individu. Door zich dat te realiseren kunnen vrouwen op zowel kleine als grote schaal een bijdrage leveren aan het totstandkomen van vrede.

Tijdens een tweejarige opleiding houden de vrouwen in Givat Haviva zich bezig met onderwerpen die de emancipatie van de vrouw betreffen. Ze worden aangemoedigd om een taak in de maatschappij op zich te nemen. Givat Haviva ondersteunt ze om leidinggevende posities te verkrijgen binnen gemeentelijke organisaties. „De ervaringen van de vrouwen zijn zeer positief”, zegt Lubbarth Oving. Een van hen zei tegen haar: „Voor het eerst kon ik nu praten over zaken die diep in mij zaten en die ik er niet uit durfde laten komen.”

Oving en Schwarz zijn erg enthousiast over het werk van Givat Haviva, omdat ze denken dat door de doelstellingen van het centrum er hoop is dat er eens vrede komt in hun land.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer