Accijnsverlaging alcohol nog niet zeker
De verlaging van de accijns op jenever of andere sterke dranken en sappen gaat niet door als de Tweede Kamer niet instemt met een accijnsverhoging op bier en breezers. Althans, als het aan minister Hoogervorst (Volksgezondheid) ligt. De minister zei dit donderdag tijdens een debat over het alcoholbeleid met de Tweede Kamer.
Hoogervorst wil bier 2 cent per flesje en zoete mixdrankjes, zoals breezers, 60 cent duurder maken. Het is onderdeel van een pakket maatregelen om alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan. Een Kamermeerderheid van CDA, VVD en LPF is tegen dit voorstel. Volgens hen helpt dit niet en zullen jongeren uitwijken naar zelf gemixte drankjes.CDA en VVD willen echter wel dat de accijns op sterke drank omlaag gaat. Die is in 2002 verhoogd. Vooral de slijters in de grensstreek zagen toen hoe hun klanten drank in Duitsland en België insloegen. Hoogervorst wilde die accijnsverlaging betalen met de opbrengst van de extra belasting van bier en breezers. Dat levert naar schatting 90 miljoen euro op. Als de Kamer dat afwijst is er volgens hem geen geld voor en moet de Kamer dat maar uitvechten met zijn collega op Financiën. De minister beloofde het CDA en de VVD nog een brief waarin hij dit onderbouwt.
Hoogervorst zei ook in overleg met Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie) te kijken of de politie de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) kan helpen met controles in kroegen. Onlangs gaf de Algemene Rekenkamer in een kritisch rapport aan dat de VWA maar 71 mensen had om 60.000 verkooppunten te controleren op de drank- en horecawet. Burgemeesters zouden dit graag willen. Maar in het verleden heeft het ministerie van Justitie dit al een keer tegengehouden.
Op aandringen van de Kamer beloofde hij verder in overleg te treden met Brinkhorst (Economische Zaken) om te kijken of er wat gedaan kan worden aan het stunten met bierprijzen in supermarkten. Samen met gemeenten gaat hij praten over het aanpakken van ’happy hours’. Daarvoor kunnen ze zelf maatregelen nemen. De Kamer ging bovendien akkoord met zijn voorstel om gemeenten de mogelijkheid te geven om horecazaken tijdelijk te sluiten als ze zich niet aan de gemeentelijke verordening houden. Op dit moment kunnen gemeenten dat wel al doen als er drugs in kroegen of dancings worden aangetroffen.