Vaker regen, minder vorst
Hevige regens op plaatsen waar de totale hoeveelheid neerslag in een jaar toch al toeneemt en minder dagen met vorst. Dat beeld komt naar voren uit nieuw onderzoek naar veranderingen in het weer in Europa.
Het donderdag gepubliceerde onderzoek is een initiatief van het European Climate Support Network en werd gecoördineerd door het KNMI. Op meer dan 200 meteorologische stations verspreid over heel Europa en het Midden-Oosten zijn dagelijks metingen verricht.
De opwarming van het klimaat uit zich vooral in een afname van het aantal vorstdagen. Het aantal zomerse dagen neemt niet al te veel toe. Extreem koude dagen kwamen minder voor, extreem warme dagen juist meer. Volgens onderzoekers zijn de verschillen opmerkelijk genoeg niet altijd in balans: in de laatste warmere decennia is de afname van het aantal koude extremen relatief kleiner dan de toename van het aantal warme extremen.
De onderzoekers baseren zich op gegevens die teruggaan tot 1950. Dat is volgens hen voldoende om trends vast te kunnen stellen in extremen die ieder jaar een aantal keer voorkomen. Nog extremere omstandigheden die bijvoorbeeld kunnen leiden tot catastrofale overstromingen komen zo weinig voor dat de zogeheten meetreeksen te kort zijn om veranderingen te duiden.