Sharon roept VS ertoe op Iran aan te pakken
De Israëlische premier Ariel Sharon heeft de Verenigde Staten ertoe opgeroepen om Iran met internationale sancties te dreigen als het land zijn atoomprogramma niet opschort. Zelf beloofde hij het land niet als eerste aan te vallen.
Dat zei Sharon woensdag in een gesprek met de Amerikaanse tv-zender CNN. De vermeende Iraanse atoomdreiging was het belangrijkste discussiepunt tijdens de ontmoeting tussen Sharon en de Amerikaanse vice-president Dick Cheney.
De Israëlische delegatie overhandigde eerder deze week aan president George Bush documentatie, zoals foto’s, die zou moeten bewijzen dat Iran inderdaad werkt aan een atoomwapenprogramma, aldus een anonieme Israëlische regeringsbron.
Iran houdt vol dat zijn atoomprogramma alleen is bedoeld voor civiele doeleinden. Het land wil voor de energievoorziening niet eenzijdig afhankelijk zijn van olie.
In het gesprek met CNN zei Sharon ook dat Iran nog jaren verwijderd zou zijn van een atoomwapen, maar dat het over enkele maanden wel de laatste technische problemen zal hebben opgelost die de productie van een atoomwapen in de weg staan.
Israël zal niet de eerste zijn om een atoomwapen te gebruiken, zei Sharon, toen hem werd gevraagd naar Israëls eigen nucleaire capaciteiten. Israël beschikt ook over kernwapens, ook al wordt dit nooit publiekelijk toegegeven.
De laatste maanden groeiden de speculaties over een mogelijke preventieve aanval van Israël op nucleaire installaties in Iran. In 1981 legde Israël met bommenwerpers de Iraakse kernreactor Osiraq plat, waar Saddam Hussein bezig zou zijn met het ontwikkelen van een atoomwapen. Sharon zei dat de situatie in Iran niet te vergelijken is met die van in Irak destijds. Deskundigen menen dat de nucleaire installaties in Iran verspreid liggen over het land en bovendien zijn verstrekt. „Het probleem is anders en veel groter”, aldus Sharon.
Hij zei verder dat er „onmiddellijk” actie ondernomen moet worden tegen Teheran en dat een internationale coalitie een einde moet maken aan het Iraanse nucleaire programma. „Er is nog maar weinig tijd, omdat Iran technologisch spoedig het punt zal hebben bereikt waarop geen terugkeer meer mogelijk is”, zo zei hij.
Teheran heeft altijd gezegd dat het niet geïnteresseerd is in een kernbom en dat het de nucleaire installaties nodig heeft voor het opwekken van elektriciteit.
Iran staat onder sterke verdenking nucleaire ambities te hebben. Al twee jaar lang vinden er intensieve inspecties van het Internationaal Atoomagentschap IAEA uit Wenen plaats, maar het definitieve antwoord is nog niet gegeven. Vooral de Verenigde Staten dringen aan op internationale druk op Iran.