Binnenland

Politie en justitie doen inval bij Omroep Brabant

Politie en justitie onderzoeken woensdag sinds het einde van de middag het kantoor van Omroep Brabant in Eindhoven. Justitie wil de opnames hebben die de omroep heeft gemaakt tijdens de rellen van afgelopen weekeinde in de Graafsewijk. Dat heeft een woordvoerder van de omroep bevestigd.

ANP
13 April 2005 21:06Gewijzigd op 14 November 2020 02:26
EINDHOVEN - Politie en justitie onderzoeken woensdag aan het einde van de middag het kantoor van Omroep Brabant in Eindhoven. Justitie wil de opnames hebben die de omroep heeft gemaakt tijdens de rellen van afgelopen weekeinde in de Graafsewijk. Foto ANP
EINDHOVEN - Politie en justitie onderzoeken woensdag aan het einde van de middag het kantoor van Omroep Brabant in Eindhoven. Justitie wil de opnames hebben die de omroep heeft gemaakt tijdens de rellen van afgelopen weekeinde in de Graafsewijk. Foto ANP

Omroep Brabant maakte zelf via de radio bekend dat ook de opnames van de inval zelf moesten worden ingeleverd. Volgens een redacteur kwam er op dinsdag een brief binnen waarin de politie aangaf de banden te komen halen. „Ze willen vooral het ruwe materiaal, maar dat is er niet", aldus de redacteur. Volgens hem worden op dit moment de personeelsleden verhoord. Een cameraman geeft aan dat eigenlijk alles dat hij gefilmd heeft, op tv te zien is geweest.

De politie kwam om ongeveer kwart over vier op woensdagmiddag het pand binnen, met een zogenoemd bevel tot uitlevering van goederen. Hoofdredacteur J. Kriek weigerde dit om principiële redenen. „Tot nu toe heeft de politie slechts één band uit het archief weten te halen. Hier staan beelden op van het molesteren van onze bus tijdens de rellen. Die zijn eerder al uitgezonden", aldus Kriek.

Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt Kriek en de directeur van de omroep van het niet voldoen aan een gerechtelijk bevel en het achterhouden van bewijsmateriaal. De twee werden verhoord, maar niet aangehouden.

De Nederlandse Vereniging van journalisten vindt de inval „onacceptabel". Volgens een woordvoerder druist die volledig in tegen de afspraken die de vereniging met het college van procureurs–generaal heeft gemaakt.

„Wanneer justitie vrijelijk over de beelden kan beschikken, ontstaat het beeld dat de journalistiek een verlengstuk van justitie is. Dat brengt de medewerkers van bijvoorbeeld Omroep Brabant tijdens het werk in gevaar. Het was al te zien tijdens de rellen afgelopen weekeinde, toen de woede zich ook tegen het materiaal van de omroep richtte".

Het OM heeft volgens een woordvoerder begrip voor de positie van de omroep, maar wil de beelden toch hebben omdat ze van belang zijn voor het strafrechtelijk onderzoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer