Buitenland

Europarlement stemt in met toetreding Roemenië tot EU

Het Europees Parlement heeft woensdag met 497 tegen 93 stemmen voor toetreding van Roemenië tot de Europese Unie gestemd. Ook het minder omstreden lidmaatschap van Bulgarije kreeg de instemming van het parlement. Op 1 januari 2007 kunnen de landen toetreden.

ANP
13 April 2005 16:25Gewijzigd op 14 November 2020 02:26

De stemming van woensdag was het enige moment waarop het europarlement de nieuwe uitbreiding van de Unie hadden kunnen tegenhouden. Sommige parlementsleden pleitten voor uitstel van de stemming, omdat vooral Roemenië nog ver verwijderd is van de Europese normen op allerlei terreinen. Dat pleidooi kreeg nauwelijks bijval.

Veel europarlementsleden waren tevreden met de toezeggingen die ze eerder hadden gekregen van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. Die heeft plechtig beloofd om goed naar het parlement te luisteren als er gesproken wordt over een eventueel jaar uitstel van de toetreding. „We hebben geen blanco cheque getekend, maar een blijk van vertrouwen gegeven", aldus parlementslid Moscovici die in het parlement het voortouw mocht nemen bij dit onderwerp. Uiteindelijk zijn het de EU–leiders die over zo’n uitstel besluiten. In het uiterste geval wordt het land dan per 2008 lid. Alleen de Tweede Kamer en andere nationale parlementen kunnen Roemenië nu nog buiten de Unie houden.

Woensdagmorgen was een flinke groep europarlementsleden voor uitstel van de stemming. Voor de grootste politieke groep in het parlement, de EVP (waartoe ook het CDA behoort), was de voornaamste reden van financiele aard. In het toetredingsverdrag staat de belofte dat Roemenië en Bulgarije samen recht hebben op 44 miljard euro steun tussen 2007 en 2013. De parlementsleden waren bang dat ze dan niets meer over die uitgaven te zeggen hadden.

Op het nippertje redde premier Juncker van huidig EU–voorzitter Luxemburg de stemming. Hij zegde toe dat het parlement de zeggenschap over de begroting houdt. Daarmee verloren de aanhangers van uitstel een flink deel van hun aanhang.

Het waren Nederland en twee andere landen die de zaak tot het laatste moment hebben tegengehouden. Nederland vreest dat de uitgaven nog hoger worden als ze niet stevig verankerd zijn in het verdrag. Tijdens een ambassadeursvergadering in Brussel op woensdagmorgen is Nederland onder grote druk gezet. Pas na overleg met Den Haag en na aanpassing van de formulering stemde Nederland in.

De Luxemburgse premier Juncker gaf de drie landen voor hun getalm publiekelijk op hun donder in het europarlement. „Ik zal aan de drie hoofsteden overmaken dat het parlement en het voorzitterschap het betreuren dat dit pas vijf minuten voor de stemming opgelost is."’

Veel Nederlandse europarlementsleden hebben tegengestemd, onder wie de CDA’ers en een deel van de VVD’ers en PvdA’ers. „Je kunt op dit moment niet anders concluderen dan dat Roemenië niet aan de criteria voldoet".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer