Groot verzet tegen plan met hoger onderwijs
Studenten en hogescholen keren zich tegen het wetsvoorstel van minister Hermans over de reorganisatie van het hoger onderwijs. Zij vrezen dat ruim 300.000 studenten in het hoger beroepsonderwijs vrijwel geen kans krijgen een zogeheten masteropleiding te volgen.
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de HBO-raad hebben dat vandaag aan de Tweede Kamer laten weten. Ze schrijven het eens te zijn met de invoering van het systeem van bachelors en masters, maar vinden dat de masteropleidingen in het hbo ook door de overheid moeten worden bekostigd.
Hermans is dat niet van plan. Willen studenten die opleidingen toch volgen, dan moeten ze zelf de kosten, die kunnen oplopen tot 20.000 of 30.000 gulden per jaar, betalen. De minister financiert alleen de masteropleiding van de universiteiten.
Volgens ISO, LSVb en HBO-raad kleven er voor studenten van universiteiten eveneens grote nadelen aan het wetsvoorstel. De hogere collegegelden voor de zogeheten topmasters zouden het studeren niet bevorderen. In september 2002 moeten alle universiteiten en hogescholen op het nieuwe systeem overgaan. Daarin volgen alle studenten een bacheloropleiding van drie jaar. Daarna volgt een masterfase van een of twee jaar, afhankelijk van de huidige studieduur.
Voorwaarde
Een topmasters is er alleen voor uitzonderlijk begaafde universitaire studenten. Universiteiten die een dergelijke opleiding aanbieden, mogen dat alleen als ze ook een gewone masteropleiding geven. Daarvoor mag geen extra hoog collegegeld worden gevraagd.