Economie

Gematigd optimisme over CAO-jaar 2005

Vakcentrale FNV is optimistisch over het overvolle CAO-jaar 2005. Hoewel rekening was gehouden met grote problemen, hebben de aangesloten bonden inmiddels 43 collectieve arbeidsovereenkomsten afgesloten, voor 600.000 werknemers.

Redactie economie
13 April 2005 10:02Gewijzigd op 14 November 2020 02:26

Prepensioenafspraken zijn van kracht voor ongeveer 1,7 miljoen werknemers. Want die gelden ook voor de 1,1 miljoen werknemers die onder het pensioenfonds PGGM vallen. „Zij kunnen voor hun 65e jaar stoppen met werken”, zei CAO-coördinator A. Jongerius van de FNV dinsdag.

Dit jaar moeten honderden CAO’s worden vernieuwd. Directeur H. van der Steen van werkgeversorganisatie AWVN is voorzichtig positief. „We staan nog maar aan het begin. Tot nu toe zijn 53 van de ruim 500 CAO’s waarbij wij betrokken zijn, vernieuwd.” Van der Steen heeft de hoop dat dit voorjaar een grote slag gemaakt wordt over heikele punten zoals ziekengeld, (vroeg)pensioen en verlofsparen via de nieuwe levensloopregeling.

De FNV en de AWVN hebben een tussenbalans gemaakt op basis van eigen gegevens. Daaruit blijkt dat dit jaar de lonen gemiddeld met 0,9 tot 1 procent stijgen. „Dat ligt in de buurt van onze CAO-eis van 1,25 procent”, aldus Jongerius. Volgens de FNV bedraagt de gemiddelde loonsverhoging in 2006 1,25 procent.

In de voorlopige balans concludeert Jongerius dat het principiële verzet van de werkgevers tegen afspraken om werknemers in staat te stellen voor het 65e jaar te stoppen, is gebroken. „Dat mag dus geen belemmering meer vormen voor de onderhandelaars in nog af te sluiten CAO’s.”

Maar volgens de AWVN zal in de toekomst toch langer doorgewerkt moeten worden. Van der Steen constateert dat sommige werkgevers, zoals staalbedrijf Corus, inderdaad nog geneigd zijn met bonden afspraken te maken over vervroegd uittreden voor werknemers met slijtende beroepen. „Maar uiteindelijk moeten we toch met z’n allen langer doorwerken. Door de vergrijzing hebben we straks iedereen nodig”, waarschuwt hij.

De discussie over het doorbetalen van loon bij ziekte verloopt volgens de AWVN nog moeizaam. De werkgevers willen in principe over de eerste twee jaar ziekte niet meer betalen dan in totaal 170 procent salaris. Tot nu toe is dat de AWVN gelukt bij eenderde van de nieuwe CAO’s. De FNV is juist tevreden dat in veel CAO’s is afgesproken meer dan die 170 procent te betalen. Er zijn ook afspraken gemaakt over het voorkómen van ziekteverzuim en terugkeer naar werk.

Minder te spreken is de vakcentrale over de kinderopvang. In de meeste CAO’s zijn wel afspraken gemaakt. Iets meer dan de helft van de werknemers krijgt maximaal eenzesde van de kosten vergoed. Daarbij wordt niet gekeken of ook de werkgever van de andere partner bijdraagt.

Haaks op het optimisme van de FNV staan de resultaten van de onderhandelingen over een nieuwe CAO in de bouw. Die zijn gisteren opnieuw vastgelopen. Volgens de bouwbonden zijn acties nu „onontkoombaar” geworden. Zij sturen de werkgevers op korte termijn een ultimatum.

Ditmaal waren het de bonden die bij de onderhandelingen zijn weggelopen. De vorige twee maal dat de onderhandelingen vastliepen, hielden de werkgevers het voor gezien.

FNV Bouw, de Hout- en bouwbond CNV en vakvereniging Het Zwarte Corps vinden dat de werkgevers alleen maar verslechteringen voorstellen. Zij willen onder meer het vroegpensioen uitkleden, de vakantiebon afschaffen en wachtdagen bij ziekte invoeren. Werknemers in de bouw gaan er door deze voorstellen ruim 200 euro per maand netto op achteruit, aldus de drie bonden.

De werkgeversorganisatie Bouwend Nederland vindt het „onbegrijpelijk” dat de bonden het overleg hebben afgebroken. Het kan gebeuren dat bouwvakkers hun vakantiegeld niet krijgen uitgekeerd omdat daarover geen afspraken zijn gemaakt, aldus de werkgeversorganisatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer