Mkb helpt ruim 3000 jongeren aan leerbaan
Het midden- en kleinbedrijf heeft de afgelopen twee jaar 3334 leer-
banen gecreëerd voor jongeren. Van deze groep is 40 procent van allochtone afkomst. De banen zijn het „eerste tastbare resultaat” van het leerbanenplan dat de werkgeversorganisatie MKB-Nederland in 2003 lanceerde.
Dat zei MKB-voorzitter L. Hermans dinsdag tijdens een bijeenkomst in De Doelen in Rotterdam.
De leerbanen komen boven op het resultaat uit de inspanningen van de Taskforce Jeugdwerkloosheid. Deze werkgroep hielp vorig jaar al 7743 jongeren aan werk. Over de periode 2004 - 2008 moet de taskforce 40.000 jongeren een baan bezorgen.
Het MKB heeft met leerbanen een eigen project opgezet. In 2007 moeten 10.000 jongeren aan zo’n baan zijn geholpen. Voortijdige schoolverlaters kunnen hierdoor alsnog hun opleiding afmaken. Het project moet jeugdwerkloosheid bestrijden en integratie van allochtone jongeren op de arbeidsmarkt bevorderen.
Premier Balkenende was aanwezig bij de bijeenkomst. Hij prees de MKB-ondernemers die jongeren een kans bieden op werk en die niet alleen oog hebben voor hun financiële eigenbelang, maar ook voor het belang van de samenleving. „We zien dat wel eens anders deze dagen”, aldus Balkenende met een overduidelijke verwijzing naar de discussie over de beloning van topmensen bij de energiebedrijven Nuon en Essent.
MKB-voorman Hermans benoemde de minister-president tot ambassadeur van het leerbanenproject. Daarbij stelde hij wel de voorwaarde dat Balkenende zich er hard voor zou maken dat de ministeries ook kansarme jongeren aan werk helpen.
Het blijkt echter moeilijk om voldoende geschikte kandidaten te vinden. Op het moment zijn er meer dan 500 leerwerkplaatsen waarvoor geen kandidaten zijn gevonden. Volgens het MKB komt dit onder meer doordat de Centra voor Werk en Inkomen te weinig geschikte kandidaten leveren en doordat vmbo-scholen te terughoudend zijn bij het plaatsen van leerlingen in een leerbaan.