Binnenland

„Mexico speelde vluchtlijst door”

De Verenigde Staten hebben de waarschuwing over de twee verdachte passagiers op de KLM-vlucht naar Mexico, die ze dit weekeinde weigerde toe te laten tot het luchtruim, waarschijnlijk van Mexico gekregen.

Binnenlandredactie
12 April 2005 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 02:26

De KLM had de namenlijst aan Mexico verstrekt, de bestemming van de vlucht. Mexico en de VS hebben een verdrag over de uitwisseling van gegevens over passagiers.

Dat zei correspondent T. Huys maandag in het tv-programma NOVA, die zich baseerde op informatie van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid. De Amerikanen zouden aanwijzingen hebben dat leden van al-Qaida nog steeds vliegtuigen willen kapen boven de VS om aanslagen mee te plegen. Het zou dan gaan om vluchten die over Amerikaans grondgebied vliegen op weg naar Mexico, Canada of de Caraïbische eilanden.

Nederland en de KLM willen opheldering van de VS over hoe zij aan de informatie over de passagiers zijn gekomen. De KLM houdt vol dat alleen gegevens hoeven te worden verstrekt als de toestellen landen in de VS. Voor het gebruiken van het luchtruim zou het gaan om een andere interpretatie.

Tegelijk bestaan er ook verschillende lijsten van verdachte personen. De VS hanteren een andere lijst dan de Europeanen, bevestigde ook minister Donner van Justitie. Hij wil hier duidelijkheid over om te voorkomen dat dit in de toekomst nog eens gebeurt.

Passagier F. Hennekens, die zaterdag aan boord van het toestel zat, zei in NOVA van KLM-medewerkers te hebben begrepen dat de KLM problemen had met de lijst waarvan ze stelden dat die tijdig aan de autoriteiten was doorgespeeld.

De KLM sprak maandag tegen dat ze dergelijke gegevens aan de VS hoefde te geven als de vlucht daar niet landde. Ook zei Hennekens dat voorafgaand aan het vertrek al twee passagiers waren aangehouden die eigenlijk met de vlucht mee wilden. Volgens een woordvoerder van de KLM hebben die aanhoudingen echter niets met deze kwestie te maken. De marechaussee heeft hen om een andere reden niet mee laten vliegen.

Volgens Hennekens was er tijdens de onverwachte terugreis naar Schiphol vrijdagavond geen paniek onder de passagiers. Het was volgens hem wel onrustig. De piloot deelde mee dat het toestel was geweigerd, maar meldde niets over de reden daarvan.

In NOVA zei Huys dat hij van medewerkers op het Amerikaanse ministerie had begrepen dat er een gevaarlijke situatie kon ontstaan voor de passagiers als het KLM-toestel terug moest. Niemand wist immers wat deze mannen in de zin hadden. De VS kozen toch voor terugsturen, omdat ze geen enkel risico wilden lopen in hun eigen luchtruim.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer