Osterhaus: geringe kans op Marburg–besmetting in Nederland
De kans dat iemand in Nederland besmet raakt met het marburgvirus is relatief klein. Dat zei viroloog Ab Osterhaus maandag. Het virus woedt inmiddels in vier provincies in Angola. Het kan zijn dat er iemand uit het gebied komt die het virus heeft opgelopen, maar de besmetting is zo duidelijk dat die persoon snel zal worden geïsoleerd.
Nederland is redelijk goed voorbereid op een mogelijke besmetting. De protocollen waarborgen een snelle opsporing en diagnose, aldus Osterhaus.
Het marburgvirus lijkt op het ebolavirus. De ziekte heeft een incubatietijd van enkele dagen. De eerste symptomen lijken op een griep, maar de ziekte slaat snel in alle hevigheid toe. Een op de vier á vijf mensen overlijdt aan het virus.
Besmette mensen krijgen inwendige bloedingen, hebben hoge koorts en braken hevig. De ziekte is zeer besmettelijk en zit in het bloed. Het virus wordt overgebracht via al het vocht dat iemand uitscheidt. Door de inwendige bloedingen zit het virus overal in. Er is geen vaccin tegen.
De wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwde begin deze maand voor mogelijke besmettingen in Europa naar aanleiding van een besmetting in Italië. Het Italiaanse ziekenhuis waarin de zieke was opgenomen, nam negen mensen in quarantaine die mogelijk in aanraking waren geweest met de persoon. In maart overleed in Angola een vrouwelijke Italiaanse arts vermoedelijk aan het marburgvirus.
Het virus dook in 1967 op in Europese laboratoria, onder meer in het Duitse Marburg. Verscheidene wetenschappers werden ziek nadat zij in contact waren gekomen met geïnfecteerde apen uit Uganda. Tegenwoordig komt het virus alleen nog in Afrika voor. Het ebolavirus is vernoemd naar de gelijknamige rivier in het binnenland van Congo, waar het in 1976 voor het eerst werd ontdekt. Dat virus stak vijf jaar geleden voor het laatst de kop op in Uganda, waar het honderden mensenlevens eiste.