Binnenland

Antillianen in Nederland niet voor referendum

Tientallen Antillianen die in Nederland wonen, hebben de afgelopen weken hun beklag gedaan over het feit dat ze niet mogen deelnemen aan het referendum van vrijdag over de staatkundige toekomst van Curaçao. Diverse groeperingen zijn protestacties begonnen, maar pogingen het referendum uit te stellen hebben niets uitgehaald.

ANP
8 April 2005 08:51Gewijzigd op 14 November 2020 02:25

De overheid van Curaçao heeft laten weten dat alleen mensen mee mogen stemmen die sinds minimaal zestig dagen voor de dag van het referendum op Curaçao wonen. Kiezers moeten verder de Nederlandse nationaliteit hebben en minstens 16 jaar oud zijn. De kiesgerechtigde leeftijd is speciaal voor het referendum verlaagd.

Bij het Antillenhuis in Den Haag en bij de overheid van Curaçao zijn tientallen telefoontjes, e-mails en actiebrieven binnengekomen van verontwaardigde Antillianen die niet begrijpen waarom zij hun stem niet mogen uitbrengen. In Nederland wonen naar schatting 130.000 Antillianen. Een groot deel van hen komt van Curaçao, waar ruim 130.000 mensen wonen.

Voorlichter Norman Serphos van het Antillenhuis voelt met de Antillianen in Nederland mee. „Ik zou ook wel willen stemmen, maar er zijn meerdere redenen waarom dat niet kan”, zegt hij. „De belangrijkste reden is dat nergens staat geregistreerd van welk eiland iedereen afkomstig is.

Serphos wijst er verder op dat Antillianen die niet op het eiland verblijven, nooit hun stem mogen uitbrengen voor referenda of verkiezingen die op de Antillen worden gehouden.

Op Curaçao zijn 114.500 mensen stemgerechtigd. Zij kunnen vrijdag tussen 8 uur ’s ochtends en 7 uur ’s avonds lokale tijd (2 uur ’s middags en 1 uur ’s nachts Nederlandse tijd) kiezen of Curaçao een status aparte moet krijgen, onafhankelijk van het Koninkrijk moet worden, deel moet blijven uitmaken van de Antillen of moet integreren in Nederland.

Volgens een opiniepeiling van de Zeelandia Opleidingen Groep kiest 50,1 procent voor de Status Aparte. Die krappe meerderheid zou voldoende zijn om te voorkomen dat vrijdag 15 april een tweede ronde moet worden gehouden. 24,5 procent van de respondenten weet nog niet welke optie ze gaat kiezen en 13,7 procent ziet Curaçao graag opgaan in Nederland. De andere twee opties behalen volgensde steekproef onder 750 personen nauwelijks stemmen.

Ook op Sint Eustatius wordt een referendum gehouden. Aangenomen wordt dat de bevolking daar kiest voor de optie waarin het eilandje deel blijft uitmaken van een nieuw vorm te geven Nederlandse Antillen.

Op Sint Maarten, Bonaire en Saba werden eerder al referenda gehouden. De inwoners van Sint Maarten kozen voor een Status Aparte, die van Bonaire en Saba willen directe banden met Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer