Buitenland

Verlenging mandaat president Pakistan

Pakistan heeft zich dinsdag in een referendum uitgesproken over de vraag of generaal Pervez Musharraf nog vijf jaar aan mag blijven als president van het land. De eerste uitslagen wijzen zoals verwacht uit dat het merendeel van de stemmers een verlengd mandaat van Musharraf steunt.

Buitenlandredactie
1 May 2002 09:48Gewijzigd op 13 November 2020 23:33

Van de eerste 9578 stembiljetten die werden geteld, zeiden er maar 203 ”nee” tegen de vraag of de ambtstermijn van Musharraf moet worden verlengd tot 2007. De einduitslag werd woensdag verwacht.

De militaire leider, die door een staatsgreep aan de macht kwam, wil een sterk mandaat voor het voortzetten van zijn beleid, waartegen door islamitische partijen sterke oppositie is. Zijn harde optreden tegen religieuze extremisten in eigen land en zijn steun aan de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme en de strijd tegen de Taliban en al-Qaida in Afghanistan hebben veel weerstand opgeroepen in Pakistan.

Islamitische partijen hebben de bevolking dan ook opgeroepen het referendum te boycotten. Ze zeggen dat Musharraf met de volksraadpleging een poging doet om op illegale wijze aan de macht te blijven omdat de president volgens de Pakistaanse grondwet door het parlement wordt gekozen.

In een toespraak aan de vooravond van het referendum probeerde Musharraf Pakistaanse moslims voor zich te winnen door te verklaren dat Pakistan „een islamitisch land” is en er niemand is „die dat zal veranderen”, aldus de president.

Musharraf heeft het referendum uitgeschreven in een poging zijn presidentschap te legitimeren, voordat in oktober parlementsverkiezingen worden gehouden. Hij kwam in 1999 aan de macht door middel van een coup. Algemeen wordt aangenomen dat hij het referendum zal winnen, maar een grote opkomst is nodig om de winst betekenis te geven. Bij de vorige parlementsverkiezingen, in 1997, bedroeg de opkomst slechts 35 procent.

De stembusgang verliep relatief vreedzaam. Wel was er sprake van ongeregeldheden en een lage opkomst. Verslaggevers van het persbureau Reuters zagen in Rawalpindi een stembus gevuld worden met van te voren ingevulde stembiljetten. Ook zagen onafhankelijke getuigen dat mensen meerdere keren stemden.

Volgens de oppositie heeft maar zo’n 6 procent van het electoraat de weg naar de stembus gevonden. De minister van Informatie noemde dit cijfer lachwekkend. De opkomst wordt gezien als een barometer voor de populariteit van Musharraf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer