Buitenland

Bestand bereikt in Ivoorkust

De strijdende partijen in Ivoorkust zijn het woensdag eens geworden over beëindiging van de gevechten. Vertegenwoordigers van de regering in het zuiden en van de rebellen in het noorden van Ivoorkust bereikten een akkoord na vier dagen van onderhandelingen. De besprekingen gingen zondag in Pretoria van start onder bemiddeling van de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki.

Buitenlandredactie
7 April 2005 09:52Gewijzigd op 14 November 2020 02:25

In de overeenkomst verklaren de partijen alle vijandelijkheden ogenblikkelijk en definitief te staken en gebruik van geweld als middel tot het oplossen van onderlinge geschillen af te wijzen. Het document is getekend door president Laurent Gbagbo, premier Seydou Diarra, oud-president Henri Bédié, oppositieleider Alassane Quattara, Guillaume Soro van de rebellenbeweging Nieuwe Strijdkrachten en Mbeki.

Het West-Afrikaanse land is sinds 2002 verdeeld in een door rebellen beheerst noorden, dat vooral door moslims wordt bewoond, en een zuidelijk deel dat onder controle stond van de overheid. De vijandigheden vloeiden voort uit een mislukte staatsgreep in september van dat jaar.

De overeenkomst bevat details over de ontwapening en ontmanteling van een regeringsgezinde militie, de demobilisatie van rebellenstrijdkrachten, veiligheidsgaranties voor de rebellen en procedures voor verkiezingen.

Alleen het onderwerp waar het meest over te doen is geweest, de vraag wie president kan worden, is nog niet uitgewerkt. De huidige grondwet zegt dat een kandidaat twee Ivoriaanse ouders moet hebben. Zolang dat niet verandert, blijft de belangrijkste rivaal van Gbagbo, Quattara, van deelname uitgesloten. Mbeki zei er vertrouwen in te hebben dat het vraagstuk binnen een week kan worden opgelost.

Gbagbo zei dat hij zich zal houden aan de verkiezingsdatum van oktober. „Alleen verkiezingen kunnen het gezag van de staat vestigen”, zei hij. Het staakt-het-vuren dat in 2003 werd bereikt, is herhaaldelijk geschonden, waardoor het twijfelachtig werd of de verkiezingen wel konden doorgaan.

Beide kampen reageerden gisteren voorzichtig optimistisch op het bestand. Minister van Nationale Verzoening Sebastien Djedje Dano sprak van „een dag van hoop”, maar benadrukte dat de mooie beloftes die zijn gedaan, moeten worden vertaald in daden. De strijdende partijen hebben de afgelopen jaren wel vaker afspraken over beëindiging van het geweld gemaakt en geschonden.

De onderhandelingen in Pretoria waren de eerste bijeenkomst van alle partijen sinds het geweld in november weer oplaaide. Gbagbo stuurde toen zijn nieuw opgebouwde luchtvloot naar het noorden om de rebellen onder vuur te nemen. Bij een van de aanvallen werden negen Franse vredesmilitairen en een Amerikaanse hulpverlener gedood.

Toen Franse troepen als vergelding Gbagbo’s luchtmacht vernietigden, braken er rellen uit in Abidjan. Aanhangers van de president gingen de straat op om buitenlanders in elkaar te slaan en duizenden buitenlanders vluchtten het land uit.

Recent deden zich nieuwe incidenten voor die erop wezen dat de burgeroorlog weer op het punt van uitbreken stond. De in Pretoria gesloten overeenkomst moet dat voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer