Buitenland

Bestand in Ivoorkust

De regering van Ivoorkust en opstandelingen zijn woensdag in de Zuid–Afrikaanse stad Pretoria overeengekomen alle vijandelijkheden te beëindigen. Dat hebben de betrokken partijen woensdag na vier dagen van besprekingen gezegd.

ANP/AFP/RTR
6 April 2005 20:48Gewijzigd op 14 November 2020 02:25

De betrokken partijen „zijn overeengekomen de vijandelijkheden te beëindigen en de milities direct te ontmantelen en te ontwapenen”, aldus woordvoerders van beide partijen in Pretoria. Ook is afgesproken dat in oktober presidentsverkiezingen worden gehouden.

Het West–Afrikaanse land was sinds 2002 verdeeld in een door rebellen beheerst noorden, dat vooral door moslims wordt bewoond, en een zuidelijk deel dat onder controle stond van de overheid. De vijandigheden vloeiden voort uit een mislukte staatsgreep in september van dat jaar.

Beide kampen reageerden woensdag voorzichtig optimistisch op het bestand. Minister van Nationale Verzoening Sebastien Djedje Dano sprak van „een dag van hoop”, maar benadrukte dat de mooie beloftes die zijn gedaan, moeten worden vertaald in daden. De strijdende partijen hebben de afgelopen jaren wel vaker afspraken gemaakt en geschonden over beëindiging van het geweld.

De Verenigde Naties besloten maandag in afwachting van de uitkomst van het vredesoverleg in Pretoria hun vredesmissie in Ivoorkust met een maand te verlengen. De VN–vredesmacht patrouilleert langs de bestandslijn tussen beide kemphanen. De VN–vredesoperatie begon een jaar geleden.

Een eerdere vredesovereenkomst in de voormalige Franse kolonie, die in januari 2003 werd gesloten, werd niet uitgevoerd. Wel bleef een fragiel staakt–het–vuren van kracht, waaraan vorig jaar november een einde kwam toen de regeringstroepen van president Gbagbo de opstandelingen in het noorden aanvielen. Duizenden mensen sloegen vorig jaar als gevolg van de gevechten op de vlucht.

Tijdens de toen oplaaiende gevechten raakten ook Franse militairen betrokken. Frankrijk had in 2002 troepen gestuurd die een bufferzone inrichtten om de partijen te scheiden. De Franse vredesmissie werd later door de VN overgenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer