Economie

Premie vroegpensioen in de bouw moet 3 procent stijgen

De premies in de bouw voor het vroegpensioen moeten omhoog met ongeveer 3 procent van de loonsom willen bouwvakker ook in de toekomst met 60 jaar kunnen stoppen met werken. Dat heeft vice–voorzitter J. Kerstens van vakbond FNV Bouw woensdag gezegd op basis van berekeningen van het pensioenfonds in de bouw.

ANP
6 April 2005 15:34Gewijzigd op 14 November 2020 02:24

De regeling om eerder te stoppen met werken moet ingrijpend worden veranderd door nieuwe regels uit Den Haag. Het kabinet schaft het belastingvrij sparen voor prepensioen af. Wel mogen werknemers in het vervolg meer geld fiscaal gunstig opzij zetten voor het pensioen na hun 65e. Een deel van dat extra geld kunnen zij weer gebruiken om voor die leeftijd te stoppen met werken.

Volgens Kerstens kunnen werknemers door deze mogelijkheid met 61 jaar en twee maanden met vroegpensioen. Om bouwvakkers toch op hun 60e te laten stoppen met werken, wil de vakbond de zogeheten levensloopregeling inzetten. Met deze nieuwe regeling mogen werknemers belastingvrij sparen voor verlof van werk.

De discussie over het vroegpensioen is een van de hete hangijzers in het vastgelopen CAO–overleg tussen de bonden en de werkgevers in de bouw. FNV Bouw wil dat de 3 procent van de loonsom die „de gecompliceerde constructie" voor vroegpensioen extra kost, gelijk verdelen over de werknemers en de bouwbedrijven. Voor de huidige, resterende premie voor vroegpensioen moet de verhouding van tweederde door de werkgever en eenderde door de werknemer overeind blijven, zegt Kerstens.

Uit een onderzoek van FNV Bouw onder zeshonderd bouwvakkers blijkt dat 90 procent van de werknemers het vroegpensioen van groot belang acht. Volgens de bond geldt dat ook voor jongere werknemers. Zo geeft eenderde van het jonge personeel aan dat het bereid is om extra premie te betalen voor het vroegpensioen van werknemers die nu ouder zijn dan 55 jaar.

Uit de enquête blijkt verder dat bouwvakkers het vroegpensioen het belangrijkste punt vinden in de CAO–onderhandelingen. „Sinds jaren stonden de arbeidsomstandigheden op één. Nu is dat voor het eerst het prepensioen", zegt D. van Haaster, voorzitter van FNV Bouw.

Het overleg over de nieuwe CAO is inmiddels voor de derde keer stilgevallen. Uit het onderzoek komt naar voren dat ongeveer 40 procent van de werknemers in de bouw bereid is het werk neer te leggen om de eisen van de bonden luister bij te zetten. Ongeveer 30 procent ziet meer in protestbijeenkomsten om hun stem te laten horen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer