Buitenland

Japan keurt controversieel geschiedenisboek goed

De Japanse regering heeft dinsdag haar goedkeuring verleend aan een nieuwe uitgave van een geschiedenisboek. Het boek werd door critici onmiddellijk aangevallen omdat het Japans oorlogsmisdaden zou vergoelijken.

Buitenlandredactie
6 April 2005 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 02:24

Het voor middelbare scholen bestemde boek, getiteld Nieuw Historisch Tekstboek, is een van de 103 lesboeken die het ministerie van Onderwijs heeft goedgekeurd en zal vanaf april 2006 gebruikt worden.

Het boek is oorspronkelijk in 2001 goedgekeurd, maar critici hadden gehoopt dat het ministerie de nieuwste uitgave zou weigeren. Het ministerie controleert regelmatig de inhoud van lesboeken die op openbare scholen worden gebruikt, maar lokale overheden kunnen kiezen uit een lijst van goedgekeurde boeken.

Het boek werd direct onder vuur genomen door critici in Japan, China en Zuid-Korea, die de auteurs ervan beschuldigden door het Japanse leger begane oorlogsmisdaden, waaronder de gedwongen prostituering van duizenden Aziatische vrouwen, te verdoezelen.

„De Republiek Korea geeft uiting aan spijt vanwege het feit dat sommige van de in 2006 op Japanse scholen te gebruiken lesboeken (…) nog steeds het in het verleden begane onrecht rechtvaardigen en ophemelen”, aldus een verklaring van de Zuid-Koreaanse ambassade. Japan koloniseerde Korea tussen 1910 en 1945, en velen in Zuid-Korea koesteren nog diepe wrok jegens Tokio.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het boek „vergif voor Japans jonge generaties” en riep de Japanse ambassadeur op het matje om zijn ongenoegen te laten horen. De regering is verontwaardigd dat de Japanse regering het boek heeft goedgekeurd ondanks de bezwaren die China keer op keer heeft laten horen, zei het ministerie.

Een Chinese handelsfirma die winkelketens vertegenwoordigt riep zijn leden op geen Japanse producten meer te verkopen.

Japanse lesboeken zijn al vaker gehekeld omdat het Japanse oorlogsverleden erin zou worden verdoezeld. In de jaren tachtig besteedde de regering, op dringend verzoek van Aziatische buurlanden, daar meer aandacht aan. Japanse nationalisten zijn het afgelopen decennium echter een offensief gestart om die trend te keren, onder andere door eigen lesboeken uit te geven. De nationalisten menen dat veel verhalen over wreedheden overdreven zijn en dat die verhalen leerlingen leren zich voor hun land te schamen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer