Lonsdale-jongeren breed aangepakt
De gemeenten Venray en Uden gaan discriminerende jongeren aanpakken om een escalatie van geweld te voorkomen. Burgemeester J. Waals van Venray maakte dinsdag bekend dat hij met een noodverordening activiteiten in horecagelegenheden gaat verbieden als die een risico vormen voor de veiligheid. De verordening is woensdag ingegaan.
Afgelopen weekeinde leidde een hardcorefeest in een jongerensociëteit in Venray bij een moskee tot vechtpartijen tussen allochtonen en jongeren in Lonsdale-kleding.
Volgens burgemeester Waals hebben activiteiten als dergelijke feesten een sterk aanzuigende werking op mensen van buitenaf die de veiligheid van de gemeente in gevaar brengen. De burgemeester wil voortaan vooraf weten wat voor soort bezoekers op festiviteiten afkomen. De gemeente gaat ook aan een nieuw jeugdbeleid werken, om de verrechtsing een halt toe te roepen.
Minister Donner van Justitie ziet een patroon in extreem rechtse uitingen, zoals die in Uden en Venray. Hij zei dinsdag in de Tweede Kamer dat het niet gaat om wat incidenten, maar om een ontwikkeling „die mij zorgen baart.” De bewindsman en zijn collega Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie lieten weten dat een aantal onderzoeken in gang is gezet.
Wat betreft Venray zal ook worden gekeken naar de specifieke omstandigheden waardoor de onrust is ontstaan, aldus Donner. Daar zouden zogeheten Lonsdale-jongeren van elders zijn gekomen, die op de vuist gingen met een groep Turkse jongeren.
Landelijk inventariseren de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) alle incidenten die in verband kunnen worden gebracht met extreem rechtse motieven. Ook komt het openbaar ministerie binnenkort met een verslag over de intensievere aanpak van onder meer racistische uitingen en geweld en haat zaaien. Daarnaast loopt een breed onderzoek naar discriminatie in al haar verschijningsvormen.
Minister Verdonk meende dat de gebeurtenissen in Uden en Venray ontstonden onder invloed van rechtse denkbeelden, drank en drugs. Ze noemde het „puberend gedrag, dat volstrekt ontoelaatbaar is.” Ze ziet een groeiend aantal jongeren dat geen perspectief heeft en zich met dit gedrag inlaat.
Ze wees op de noodzaak dat allochtone en autochtone jongeren met elkaar in contact komen en zo respect voor elkaar kunnen opbouwen. Volgens haar komen jongeren, zeker op het platteland, echter niet met allochtone jongeren in aanraking. Ze juicht allerlei lokale initiatieven toe die overal in het land worden gehouden, om de etnische groepen met elkaar te laten praten. Minister Verdonk praat op 14 april in Venray met jongeren uit de hardcorewereld en met minderheden.
In Uden trad de politie dinsdag opnieuw tegen drie verdachten op in verband met de tweede brandstichting in de islamitische Bedirschool in die plaats. Het gaat om drie jongens van 17 jaar en een man van 20. Volgens de politie zijn ze betrokken geweest bij de brandstichting op 27 maart.
Het college van burgemeester en wethouders van Uden heeft dinsdag een actieplan vastgesteld dat is bedoeld om de problemen tussen allochtonen en autochtonen op te lossen. Bij de uitvoering van dat programma werkt de gemeente samen met politie, justitie, onderwijs en welzijnsorganisaties.
Alle betrokkenen tekenen over enkele weken ook een convenant met gedragsregels. Daarin wordt geen verbod opgenomen om in Uden kleding van het merk Lonsdale te dragen. Het merk Lonsdale (oorspronkelijk een boksmerk) duikt steeds op in deze (racistische) incidenten.
Het Dockingacollege in Dokkum besloot vorig najaar leerlingen te verbieden die kleding op school te dragen. Het actieprogramma in Uden is er vooral op gericht een blijvende dialoog op gang te brengen tussen de verschillende bevolkingsgroepen.