Bush blij met kritiek op inlichtingenwerk
President Bush heeft donderdag de „onverbloemde kritiek” op de Amerikaanse inlichtingendiensten toegejuicht. „Dit rapport maakt duidelijk dat de hervorming van onze inlichtingendiensten een eerste prioriteit is als men de uitdagingen van de 21e eeuw professioneel het hoofd wil bieden.”
Het rapport is samengesteld door een commissie onder leiding van oud-rechter Laurence Silberman en oud-gouverneur Charles Robb. De commissie heeft de afgelopen maanden in grote stilte gewerkt aan het doorlichten van de vijftien verschillende inlichtingendiensten die de VS rijk is.
Het rapport vindt dat de diensten nog functioneren met „de mentaliteit van de Koude Oorlog.” Dat is een van de redenen waarom men er wat massavernietigingswapens in Irak „volkomen naast zat.”
Ook hebben de inlichtingendiensten, waaronder de CIA en de militaire inlichtingendienst DIA, „verbluffend weinig” kennis van de wapensystemen van landen die beschouwd mogen worden als potentiële tegenstanders, zoals Iran en Noord-Korea.
De recente hervorming van het inlichtingensysteem gaat volgens het rapport „niet ver genoeg.” De onderzoekscommissie -die overigens door president Bush zelf werd benoemd- vreest dat de CIA, de FBI en de DIA niet van plan zijn hun bevoegdheden over te dragen aan de nieuwe „inlichtingentsaar.”
„Als de nieuwe nationale directeur inlichtingen geen extra bevoegdheden krijgt, zullen de inlichtingendiensten die nieuwe functie gewoon negeren”, vreest het rapport.
President Bush wordt niet genoemd in het rapport, maar volgens politieke waarnemers ontkomt hij niet aan kritiek, omdat hij na de septemberaanslagen van 2001 onvoldoende heeft gedaan om het grootste gat in het Amerikaanse veiligheidssysteem -namelijk het onvoldoende functioneren en de falende samenwerking van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten- grondig aan te pakken.
„Het ergste wat er nu kan gebeuren is dat president Bush schijnmaatregelen neemt, zoals na het rapport van de onafhankelijke septembercommissie”, vindt Michael O’Hanlon, politiek-militair analist van het Brookings Research Instituut in Washington. „Wat het Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidssysteem nodig heeft is een diepgaande en genadeloze analyse, gevolgd door werkelijk radicale hervormingen. Geen schijnhervormingen, maar ingrijpende hervormingen. Daarbij moet vooral defensie aangepakt worden, die het grootste deel van de begroting voor inlichtingen beheert”, aldus O’Hanlon.