Verkiezingen Zimbabwe relatief rustig verlopen
De parlementsverkiezingen in Zimbabwe, waarvan volgens waarnemers al van tevoren vaststond dat president Robert Mugabe die zou winnen, zijn donderdag rustig verlopen. In tegenstelling tot de ongeregeldheden bij eerdere stembusgangen in 2000 en 2002, zijn donderdag geen gewelddadige incidenten gemeld. Wel beklaagde de oppositie zich over onregelmatigheden.
Mugabes partij, ZANU-PF, had zich in de aanloop naar de verkiezingen door middel van omstreden aanpassingen van kieswetten al verzekerd van 30 van de 120 parlementszetels. Ook de strijd om de 90 overgebleven zetels is volgens de oppositie allesbehalve eerlijk verlopen.
Zo zouden onder de 5,7 miljoen geregistreerde kiesgerechtigden honderdduizenden niet-bestaande of overleden personen zijn. Tijdens de campagne bediende ZANU-PF zich volgens de oppositie van ongeoorloofde methodes om kiezers aan zich te binden, zoals het uitdelen van voedselpakketten onder de straatarme bevolking.
De media in Zimbabwe zijn zonder uitzondering in handen van de staat. De oppositie heeft geen toegang. Onafhankelijke en buitenlandse media worden stelselmatig geweerd of gemuilkorfd. De oppositie bedient zich dan ook vooral van weblogs om haar boodschap uit te dragen.
Op die wijze meldde de oppositie ook op de verkiezingsdag zelf ernstige onregelmatigheden, aldus de BBC. Zo zouden groepen jeugdige aanhangers van Mugabe kiezers hebben geïntimideerd. Oppositieleider Siyabonga Malandu zou woensdag ook zijn bedreigd. Hij zag zich genoodzaakt tijdelijk onder te duiken.
Ook zouden veel mensen in gebieden waar de oppositie sterk vertegenwoordigd is, niet kunnen stemmen omdat hun namen niet (meer) voorkomen in het kiezersregister. Verder kregen veel stemmers te horen dat ze zich bij een ander district hadden moeten inschrijven en daarom geen stem mochten uitbrengen. Bij veel stemlokalen zou ook opzettelijk traag zijn gewerkt, om zo de wachtenden in lange rijen te ontmoedigen een stembriefje in te vullen.
Mugabe deed de aantijgingen donderdag af als nonsens. „Nergens ter wereld kunnen verkiezingen zo vrij zijn als hier”, aldus de 81-jarige president. Mugabe, die sinds 25 jaar aan de macht is in het Afrikaanse land, zei overtuigd te zijn van zijn naderende overwinning. Hij kondigde eerder aan dat hij na zijn huidige ambtstermijn, die in 2008 afloopt, terugtreedt als staatshoofd.