Onrechtmatige uitgaven bij Amsterdams Masterplan Zuidoost
Bij het Masterplan Zuidoost, een programma om het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost op allerlei terreinen te verbeteren, zijn onrechtmatige uitgaven gedaan. Ook zijn er aanwijzingen van mogelijke belangenverstrengeling naar voren gekomen. Dat meldt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema donderdag in een raadsbrief.
Uit een audit van de gemeente blijkt dat de financiële risico’s bij bestedingen door het programmabureau „onvoldoende zijn beheerst”, schrijft de burgemeester. „Dit heeft geleid tot kwetsbare situaties waarbij onrechtmatig inkopen zijn gedaan en Europese en gemeentelijke regels en richtlijnen onvoldoende zijn gevolgd.”
Die Europese regels zijn niet gevolgd bij 1,9 miljoen euro aan aankopen. Dat gebeurde bij zeven leveranciers. Bij een groot deel van het overige geld dat werd uitgegeven, 5,1 miljoen euro, werden de regels van de gemeente niet gevolgd. Zo moesten aankopen boven een bepaald bedrag gemeld worden bij gemeentelijke inkopers, maar dat is vaak niet gedaan.
Tijdens een factuurcontrole zijn meerdere gevallen gevonden die mogelijk wijzen op belangenverstrengeling. Zo hadden medewerkers van de gemeente nevenactiviteiten moeten melden, maar het is onduidelijk of dat is gebeurd. Verder staat in de brief dat er aanleiding is tot „persoonsgericht onderzoek, met (mogelijke) arbeidsrechtelijke en strafrechtelijke gevolgen”. Een deel van deze integriteitsonderzoeken loopt nog.
In 2021 kondigde de gemeente aan de komende twintig jaar flink te gaan investeren in Zuidoost. In het Masterplan staan plannen over onder meer wonen, onderwijs, veiligheid en voorzieningen voor jongeren.