Ambtenaren: huurbevriezing zonder compensatie juridisch kwetsbaar
Huurprijzen bevriezen zonder daarvoor woningcorporaties „afdoende” te compenseren is „juridisch kwetsbaar”. Dat schrijven ambtenaren in een advies. Als woonminister Mona Keijzer (BBB) meer geld uittrekt voor de corporaties dan de circa 1 miljard euro die de coalitie in gedachten had, dan is haar wet „kansrijker”.
Keijzer werkt op dit moment aan een wetsvoorstel dat de huurprijzen van woningcorporaties twee jaar vastzet. Corporaties kunnen daardoor miljarden minder lenen voor nieuwbouw en verduurzaming. „Dit is een inbreuk op het eigendomsrecht”, aldus ambtenaren in de „dilemmanotitie”.
In het advies staan mogelijke uitwegen op een rij. Afzien van de huurbevriezing „vraagt een aanpassing van de Voorjaarsnota” waar de coalitie hard over heeft onderhandeld. Maar voor blijvende compensatie heeft Keijzers ministerie niet genoeg geld. De corporaties lopen blijvend geld mis, omdat ze de huren na de twee jaar niet zomaar verder omhoog kunnen gooien.
De ambtenaren stellen een juridische truc voor waardoor corporaties later alsnog hogere huren kunnen vragen. Zo zouden de gevolgen van de huurbevriezing tijdelijker zijn. Dat betekent ook weer hogere kosten voor huurders. Het is „onduidelijk” of die optie „politiek haalbaar” is, concluderen de ambtenaren.
Het risico bestaat dat de Europese Commissie compensatie als staatssteun ziet, waar strenge regels voor gelden. Hierover moeten „gesprekken worden gevoerd” met Brussel.
Corporatiekoepel Aedes heeft al juridische stappen aangekondigd om de huurbevriezing tegen te houden. Naar verwachting mondt dat deze week uit in een rechtszaak.