Europarlementariërs willen hechtere band met Kirgizië
Europarlementariërs vinden dat Europa zich meer moet bemoeien met Kirgizië, het land waar bewoners na gefraudeerde verkiezingen vorige week hun president verjoegen.
Europa heeft nu weinig betrekkingen met het land, waar democratie tot dusver niet erg belangrijk was. „We zouden hulp kunnen aanbieden, bijvoorbeeld bij het opnieuw organiseren van verkiezingen. We kunnen niet alles overlaten aan Rusland", zei Jan Marinus Wiersma (PvdA), vice–voorzitter van de socialistische groep in het parlement dinsdag.
Zijn VVD–collega Jules Maaten vindt dat Europa wel iets moet doen, omdat Europa belang heeft bij opkomende democratie in Kirgizië. Hij denkt aan bemiddeling tussen de kibbelende politici in het land: „Nu bemiddelt Rusland, maar dat wil duidelijk een bepaalde uitkomst".
SGP–europarlementariër Bas Belder vindt dat Europa beter eerst kan afwachten tot de kruitdampen zijn opgetrokken, voordat actie wordt ondernomen. Het is nog onduidelijk wat er nu echt verandert in Kirgizië, omdat politici er nog kibbelen om de macht.
De europarlementariërs vinden de situatie niet vergelijkbaar met Oekraïne. Dat is een buurland van de Europese Unie, wellicht zelfs toekomstig lid van de EU. Oekraïne koos bovendien duidelijker voor democratie.