Buitenland

Regeringsgebouw in Bisjkek bezet

Betogers tegen president Akajev van Kirgizië zijn donderdag het belangrijkste regeringsgebouw in de hoofdstad Bisjkek binnengevallen. Dat hebben getuigen laten weten. Volgens een correspondent van het Britse persbureau Reuters hebben veiligheidstroepen hun positie voor het gebouw verlaten.

Buitenlandredactie
24 March 2005 11:44Gewijzigd op 14 November 2020 02:22

„De sfeer is explosief. Mensen rennen alle kanten op, jagen achter elkaar aan met stokken en stenen. Duizenden mensen zijn in gevecht met elkaar”, meldde een verslaggever van het Britse persbureau Reuters. Volgens ooggetuigen is de belangrijkste weg in het centrum van Bisjkek volledig geblokkeerd met demonstranten. Bewoners van de aangrenzende huizen juichen de oppositieleden, studenten en burgers vanuit hun woning toe. Ook politiemensen zouden zich bij de demonstranten hebben aangesloten.

De gevechten tussen aanhangers en tegenstanders van president Askar Akajev braken uit, toen ongeveer 5000 tegenstanders van de president van een buitenwijk naar het centrum van de stad trokken en stil hielden bij het regeringshoofdkwartier, waar ze behalve door de politie ook door honderden mannen in burger met blauwe armbanden om werden opgewacht.

Toen de groepen aanvankelijk tot bedaren waren gekomen, sprak minister van Binnenlandse Zaken Kenesjbek Doesjebajev de mensen toe en maande hen zich aan de wet te houden. De minister sprak eerder harde taal, waarin hij zei dat de autoriteiten gerechtigd waren „speciale middelen en vuurwapens” in te zetten, maar donderdag beloofde hij dat geen geweld zou worden gebruikt tegen vreedzame betogers.

Woensdag greep de politie ook in toen aanhangers van de oppositie een betoging probeerden te organiseren in Bisjkek. De twintig tot dertig betogers die werden aangehouden zouden inmiddels weer zijn vrijgelaten.

Eerder op de dag besloot premier Nikolai Tanajev af te zien van een reis naar de zuidelijke stad Osj om met oppositieleiders te praten, die daar en elders in het zuiden overheidskantoren hebben bezet. Regeringswoordvoerster Roza Daoedova zei dat er „misschien andere bemiddelaars” dan Tanajev naar het zuiden zouden gaan.

Akajev is in de voormalige sovjetrepubliek al vijftien jaar aan de macht. Volgens de oppositie heeft hij de onlangs gehouden verkiezingen gemanipuleerd om het parlement naar zijn hand te zetten, zodat er een grondwetswijziging kan komen waardoor hij een derde ambtstermijn kan vervullen. De regering zegt dat drugshandelaren en „extremisten” achter de onrust in het zuiden zitten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer