EU en Kroatië gaan praten over Gotovina
De Europese regeringsleiders hebben een taakgroep ingesteld die onderzoekt of Kroatië voldoende samenwerkt met het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Uitgangspunt van de EU is dat de kandidaat-lidstaat zo snel mogelijk toetreedt.
Dat is de uitkomst van de besprekingen over Kroatië op de Europese top van woensdag in Brussel.
De Europese ministers van Buitenlandse Zaken besloten vorige week nog om voorlopig niet met het Balkanland verder te praten over het EU-lidmaatschap. Voordat er nadere stappen kunnen worden gezet, moet eerst de van oorlogsmisdaden verdachte Kroatische generaal Ante Gotovina in een Haagse cel zijn beland, eist de EU.
Dat er nu een taakgroep is opgericht die met Kroatië in gesprek gaat, doet daar niets aan af, lichtte de Duitse bondskanselier Schröder woensdag toe. De taakgroep is opgericht op verzoek van de buurlanden van Kroatië: Italië, Oostenrijk en Hongarije. De groep bestaat uit eurocommissaris Rehn (Uitbreiding), EU-buitenlandcoördinator Solana en de drie EU-lidstaten die nu en de komende tijd EU-voorzitter zijn: Luxemburg, Groot-Brittannië en Oostenrijk. Zij zullen steeds nauw contact onderhouden met openbaar aanklaagster Del Ponte van het Joegoslavië-tribunaal.
Minister Bot van Buitenlandse Zaken legde uit dat de instelling van de taakgroep „een handreiking” is aan Kroatië. Het besluit om het land nog even buiten de Unie te houden, staat nog „pal overeind”, maar de EU wil de kandidaat-lidstaat niet „laten bungelen.” Het Balkanland beweert alles te doen voor de uitlevering van Gotovina, zei Bot. „Wij willen via die werkgroep nu wel eens zien wat dat „alles” is.”
Ergens in de komende maand zal de taakgroep contact opnemen met de Kroatische regering. In hoeverre de besprekingen tot een oplossing leiden, hangt volgens Bot geheel van het land zelf af. „Kroatië moet voldoen aan het waarden- en normenpakket van de EU”, vatte de minister de eis nog eens samen. „Daar hoort ook de uitlevering van oorlogsmisdadigers bij.”