Binnenland

Straf voor hulp bij zelfdoding

Hulp bieden bij de voorbereiding van zelfdoding is strafbaar. De Hoge Raad verwerpt de cassatie die zelfdodingsconsulent W. M. van Stichting De Einder had ingesteld tegen de straf die het gerechtshof in Leeuwarden hem in 2003 had opgelegd. Het hof oordeelde toen dat M. behulpzaam is geweest bij de zelfmoord van een 81-jarige vrouw in het voorjaar van 2001.

Binnenlandredactie
23 March 2005 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 02:22

De Hoge Raad heeft nu geoordeeld dat die conclusie juist is en dat het moment waarop de hulp is geboden niet doorslaggevend is voor het antwoord op de vraag of er sprake is van ”behulpzaam zijn”. Ook gedragingen voorafgaand aan de zelfdoding kunnen onder de noemer behulpzaam vallen.

Door de uitspraak van de Hoge Raad is de veroordeling van het hof tot een jaar celstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk, onherroepelijk.

Volgens mr. J. Boksem, advocaat van M., was er geen sprake van behulpzaam zijn, omdat de zelfdodingsconsulent heeft geholpen voorafgaand aan haar zelfmoord en niet tijdens het plegen daarvan. De man zou daarom niet strafbaar zijn.

Volgens het openbaar ministerie verleende M. passieve hulp door op verzoek van de vrouw drie zelfdodingsmogelijkheden aan te bieden. Uiteindelijk bleek zelfdoding door een combinatie van verstikking, alcohol en medicijnen het meest haalbaar. De vrouw verzocht de man daarop de benodigdheden op papier te zetten.

Ook deed M. bij zichzelf voor hoe de vrouw een elastiek om haar hals kon binden, zodat ze de plastic zak die zij over haar hoofd moest doen, effectief kon afsluiten. M. was als enige aanwezig bij de feitelijke zelfdoding. Twintig minuten nadat de vrouw haar zelfmoordpoging was begonnen, bleek haar ademhaling nog krachtig. M. man controleerde daarop eventuele luchtstromen uit de plastic zak. De vrouw overleed uiteindelijk wel.

De Stichting De Einder is een landelijke instelling die mensen adviseert die zelfdoding overwegen. Het geven van advies hierover is legaal, medewerking geven niet. De stichting kwam onlangs in het nieuws naar aanleiding van mensen die via internet aan medicijnen komen die te gebruiken zijn bij zelfdoding.

Ton Vink, zelfdodingsconsulent en werkzaam voor De Einder, denkt niet dat de uitspraak van de Hoge Raad direct gevolg heeft voor zijn werk. „We zullen het werk dan ook niet opschorten, maar we gaan er met elkaar absoluut verder over praten. Wat betekent de uitspraak voor het werk in het veld, waar moeten we extra op letten, wat kan wel en wat kan niet meer.”

Volgens Vink was M. dubbel in zijn reactie na de uitspraak. „Opgelucht dat de hele zaak achter de rug is, maar teleurgesteld omdat de Hoge Raad te weinig rekening heeft gehouden met de omstandigheden in deze specifieke zaak.” M. is overigens niet meer werkzaam voor de stichting.

Stichting De Einder geeft jaarlijks ruim 300 keer advies over zelfdoding. Volgens Vink is een zelfdodingsconsulent meestal niet bij de uitvoering van een zelfdoding aanwezig, maar komt dat wel voor. Zelf heeft hij het al een aantal keer meegemaakt. „Dat is heel heftig en je moet er heel voorzichtig mee omgaan. Je moet voldoende afstand houden en de persoon moet de zelfdoding zelf willen en zelf verrichten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer