Demonstraties tegen oorlog Irak
In veel Europese steden zijn zaterdag, twee jaar na de Amerikaans-Britse invasie in Irak, betogingen gehouden tegen de aanval en de daaropvolgende bezetting.
Verreweg de grootste demonstratie werd gehouden in Londen, waar volgens de politie ongeveer 45.000 betogers een protestmars hielden van Hyde Park naar Trafalgar Square. Volgens de organisatie van de mars waren er bijna 100.000 mensen op de been.
Toen de betogers de zwaar beveiligde Amerikaanse ambassade passeerden, zetten twee voormalige Britse soldaten een kartonnen lijkkist met het opschrift ”100.000 doden” voor de ambassade neer.
Ook in andere Europese hoofdsteden als Rome, Madrid, Oslo en Stockholm werden betogingen gehouden. In Spanje waren in zeker acht andere steden betogingen georganiseerd, onder andere in Barcelona en San Sebastian.
In Athene legden ongeveer 3000 vakbondsleden, vredesactivisten en studenten het verkeer in het centrum drie uur lang lam met een protestmars naar de Amerikaanse ambassade. Ook in Polen, dat met 1700 militairen deelneemt aan de internationale bezettingsmacht in Irak, werden demonstraties gehouden. In de hoofdstad Warschau hielden 500 demonstranten een protesmars naar de Amerikaanse ambassade, en ook in de industriestad Katowice werd een demonstratie gehouden.
Ook buiten Europa hadden betogingen plaats. In New York plaatsten actievoerders een zwarte lijkkist voor een wervingsbureau voor militairen.
Daarna gingen de betogers bij Broadway op straat liggen, waarmee ze het verkeer stillegden. De New Yorkse politie arresteerde enkele tientallen mensen.
In Irak demonstreerden vrijdag 2000 Iraakse sjiieten in de hoofdstad Bagdad tegen de veronderstelde betrokkenheid van een Jordaniër bij een zelfmoordaanslag vorige maand in Hillah, waarbij 125 doden vielen.
De demonstranten trokken op naar de Jordaanse ambassade en hesen daar de Iraakse vlag. Tijdens de eerste zitting van het Iraakse parlement, afgelopen woensdag, verweet de leider van de Verenigde Iraakse Alliantie Jordanië niet genoeg te doen om te voorkomen dat terroristen het buurland Irak binnenglippen.
Zondag werd bekend dat Irak zijn ambassadeur terugroept uit Jordanië. Het deed dat kort nadat Jordanië zijn zaakgelastigde had teruggeroepen uit Irak. Beide zijn teruggeroepen „voor overleg.”