Binnenland

Minister wil regels voor privé-scholen

Minister Van der Hoeven van Onderwijs komt nog deze zomer met een wettelijke regeling voor erkenning van en toezicht op particuliere scholen. Op dit moment bepalen gemeenten of privé-scholen les mogen geven of niet.

Redactie politiek
21 March 2005 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 02:21

Het Algemeen Dagblad meldde zaterdag dat het aantal particuliere scholen in het basis- en het voortgezet onderwijs in enkele jaren tijd is gestegen van zo’n vijftien naar bijna vijftig. Deze cijfers waren nieuw voor Van der Hoeven, zo bleek zaterdag op een CDA-partijbijeenkomst in Utrecht.

De minister wil dat de Onderwijsinspectie net zo veel toezicht gaat houden op particuliere scholen, die geen geld van het Rijk krijgen, als op scholen die wel door de overheid worden bekostigd. De erkenning van privé-scholen moet in de toekomst ook via de landelijke overheid verlopen, vindt Van der Hoeven.

CDA-kamerlid De Vries reageerde zaterdag geschokt op de groeicijfers van particuliere scholen. Hij wil dat minister Van der Hoeven direct ingrijpt. De helft van de particuliere scholen hanteert de zogeheten methode ”iederwijs”. Daarbij bepaalt het kind zelf wanneer en hoeveel het leert. Degenen die niet willen leren, mogen spelen.

De christen-democraat vindt dat deze scholen het woord onderwijsinstelling niet waard zijn: „Het zijn veredelde speeltuinen zonder lesaanbod en toetsen.” De Vries zal Van der Hoeven dinsdag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer op het matje roepen.

De VVD-fractie steunt de CDA-oproep. PvdA en D66 willen dat er een onderzoek naar de kwaliteit van de iederwijsscholen komt voordat de overheid maatregelen neemt.

De Rotterdamse wethouder Geluk voerde tijdens de CDA-bijeenkomst in Utrecht een pleidooi voor een langere schoolweek voor leerlingen met achterstanden. In plaats van 26 uur per week zouden zij 32 uur per week naar school moeten.

Minister Van der Hoeven staat daar niet afwijzend tegenover. Volgens haar kunnen scholen daar al toe overgaan. Onderwijsinstellingen met achterstandsleerlingen krijgen extra geld. De meeste scholen verkleinen daarmee de klassen, maar volgens de bewindsvrouw kunnen schooldirecties ook besluiten bepaalde groepen leerlingen langer op school te houden.

Geluk vindt dat ouders meer aandacht moeten besteden aan hun kinderen. „Veel ouders kiezen er niet voor om op een gezonde manier activiteiten met hun kinderen te ontwikkelen.” Aanleiding voor de opmerking van Geluk is het bestaan van een zogeheten vakantieschool in Rotterdam-Zuid. Deze school is tijdens de vakanties open en ontwikkelt allerlei activiteiten voor de leerlingen. Geluk vroeg aan deze leerlingen waarom ze tijdens de vakantie toch naar school kwamen. „Als ik dit niet doe, lig ik op bed, speel ik met de spelcomputer of kijk ik televisie”, zo antwoordden ze.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer