Buitenland

Alibi op maat te koop

Wie een buitenechtelijke relatie heeft of wie in de tijd van de baas iets anders wil doen dan werken, hoeft niet meer bang te zijn in leugens verstrikt te raken. Er zijn tegenwoordig alibi’s te koop, die de praktische bezwaren van vreemdgaan opheffen en die voorkomen dat de bedrogen partner of baas lucht krijgt van escapades, meldde de Britse krant The Independent zaterdag.

ANP
19 March 2005 13:31Gewijzigd op 14 November 2020 02:21

Fakealibi.co.uk biedt aan „om een afwezigheid van huis te verklaren via telefoongesprekken en nep–uitnodigingen voor conferenties of vergaderingen". Het bedrijf biedt ook de mogelijkheid aankopen te doen voor leden om verraderlijke betalingsbewijzen te voorkomen. Fakealibi kan ook mensen inzetten die zich voordoen als hotelreceptionisten of secretaresses die lastige vragen kunnen beantwoorden.

Wie van gebruik wil maken van de mogelijkheid van misleidende telefoontjes of nep–uitnodigingen moet om te beginnen abonnee worden voor 29,99 pond (een kleine 45 euro) per maand. Telefoontjes en uitnodigingen kosten per keer 25 pond (ruim 37 euro). De tarieven voor aankopen, gebruik van nep–secretaresses en het regelen van (nep)accommodatie – al dan niet in hotels – variëren al naar gelang de ingewikkeldheid van het gevraagde.

Het alibi–bedrijf zegt veel klanten te hebben onder beroemdheden in de Verenigde Staten en Britse topvoetballers. Ook op het Europese vasteland krijgt het steeds meer voet aan de grond. Het zoekt medewerkers in Spanje, Frankrijk, Italië en België die ’deel willen uitmaken van verzonnen alibi’s’.

Een woordvoerder van het bedrijf gaf tegenover de krant toe dat de dienstverlening beschouwd kan worden als controversieel en moreel verwerpelijk. Maar hij benadrukte dat Fakealibi werkt binnen de grenzen van de wet en dat het de bedoeling heeft om te zorgen dat partners en kinderen „niet gekwetst raken door relaties die misschien maar kort duren".

Een woordvoerster van een bureau voor relatietherapie en –advies zei tegen The Independent dat mensen die „van dit soort diensten gebruik maken, zichzelf bedriegen. Zij doen niets aan de problemen waardoor buitenechtelijke relaties kunnen ontstaan". Een woordvoerder van de Church of England noemde de oprichting van Fakealibi „een zeer bedroevende ontwikkeling. Wij hopen dat het een sof wordt en verder willen wij er niets over zeggen".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer