Meer kanker in Oekraïne na ‘Tsjernobyl’
Beleidsmakers in de Oekraïense gezondheidszorg hebben donderdag hun bezorgdheid geuit over het groeiend aantal kankergevallen dat kan worden teruggeleid op de ramp van 26 april 1986 met een kernreactor in Tsjernobyl.
Zij plaatsen om deze reden vraagtekens bij overheidsplannen om de met radioactiviteit besmette grond weer in gebruik te nemen.
Volgens het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid werden vorig jaar 3022 gevallen van schildklierkanker geregistreerd, tegen 119 in 1986. Meer dan 2100 mensen die ten tijde van de ramp onder de 18 waren hebben in de afgelopen zestien jaar een schildklieroperatie ondergaan. Artsen in Korosten, een stad van 65.000 inwoners ongeveer 150 kilometer ten westen van Tsjernobyl, zeggen dat veel mensen met gezondheidsproblemen worstelen die het gevolg zijn van de ramp en dat iedereen in de stad met schildklierproblemen te maken kan krijgen.
De gezondheidsproblemen werpen een schaduw over regeringsplannen voor economische ontwikkeling van de regio rond de reactor die tot verboden terrein is verklaard, een gebied met een straal van 30 kilometer waarvan alle bewoners zijn geëvacueerd. De hoogste bestuurder voor de Tsjernobyl-zone, Volodimir Cholosja, zegt dat de plannen grondonderzoek en -management omvatten. Het plan moet nog dit jaar aan het parlement worden voorgelegd.
Het ongeluk had gevolgen voor 3,3 miljoen Oekraïeners, onder wie 1,5 miljoen kinderen. Zij hebben speciale zorg nodig wegens gezondheidsproblemen of problemen die het gevolg zijn van hun gedwongen verhuizing uit het rampgebied. Volgens het persbureau Interfax loopt de regering omgerekend ruim 130 miljoen euro achter met de uitkeringen aan de zogeheten Tsjernobyl-slachtoffers.
Niet alleen in Oekraïne laat de ramp sporen na. In Parijs spande een groep van 200 kankerpatiënten donderdag een proces aan tegen de Franse staat, die volgens de klagers in gebreke is gebleken door de bevolking niet tijdig te waarschuwen of anderszins tegen de radioactieve wolk te beschermen.
De kankerpatiënten wijzen op onderzoek van een onafhankelijke commissie, waaruit blijkt dat de radioactieve besmetting in Frankrijk door de Tsjernobyl-ramp hoger was dan destijds door de regering werd erkend. De slachtoffers leggen verband tussen schildklierkanker en Tsjernobyl. Zij zeggen dat in tegenstelling tot in Frankrijk in andere Europese landen onmiddellijk maatregelen zijn genomen om de bevolking te beschermen.
De Duitse Dienst voor Stralingsbescherming waarschuwde donderdag opnieuw tegen de consumptie van wild, paddestoelen en bosbessen. De dienst wijst er op dat in het zuiden van Beieren en in het Beierse Woud bij eetbare kastanjes een stralingsgehalte van meerdere duizenden becquerel per kilogram aan cesium-137 is gemeten. Voor eekhoorntjesbrood en cantharellen lagen de waarden tussen de 100 tot 1000 becquerel.
In bossen rond München werden bij kastanjes waarden tot 2500 becquerel geregistreerd. Blauwe bosbessen en vossebessen bleken tussen de 50 tot 100 becquerel per kilogram te bevatten. In Duitsland mogen levensmiddelen met een hoger cesiumgehalte dan 600 becquerel per kilogram niet in de handel worden gebracht.