„Brits-Amerikaanse alliantie onder druk”
De alliantie tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië om het terrorisme te bestrijden begint scheurtjes te vertonen. Leden van de Britse regering hebben officieus al hun frustraties over het Amerikaanse beleid en optreden geuit. Dit heeft de Britse krant The Guardian gisteren gemeld.
Volgens de krant maken verscheidene regeringsleden zich ernstige zorgen over zowel het militaire als het diplomatieke optreden van de VS. De gezamenlijke persconferentie van de Britse premier Blair en de Amerikaanse president Bush, eerder deze week in Washington, deed anders vermoeden, maar de ontmoeting heeft de plooien in de relatie niet gladgestreken, aldus The Guardian.
De Britten zouden zich ergeren aan de lakse houding van de VS ten opzichte van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Londen wil dat Washington de Israëlische premier Sharon tot grotere terughoudendheid en terugkeer naar de onderhandelingstafel dwingt, maar de VS weigeren dat te doen.
De toespraak van minister van Buitenlandse Zaken Powell voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties waarin hij komend weekeinde nogmaals zijn steun voor de stichting van een Palestijnse staat zou uitspreken, is afgelast. Tot ergernis van Londen, dat vreest dat de Arabische steun voor de strijd tegen het terrorisme afneemt als het conflict in het Midden-Oosten niet wordt aangepakt.
Daarnaast is er frustratie over wat The Guardian noemt de gebrekkige communicatie tussen de VS en Groot-Brittannië in het plannen van de bombardementen op Afghanistan. Ook is er ergernis over het feit dat de Amerikaanse militairen de Britse bijdrage aan de strijd niet op waarde lijken te schatten en de Britse rol verdoezelen. Daarbij zou Londen ook willen dat er sneller grondtroepen in Afghanistan worden ingezet, terwijl het Pentagon lijkt te aarzelen. Britse elitetroepen zouden bij een grondoperatie een belangrijke rol spelen.
Verder zou Londen zich in toenemende mate zorgen maken over „elementen” in het Pentagon die behalve Afghanistan ook Irak willen bombarderen. Downing Street is vast van plan zich te verzetten tegen de uitbreiding van de strijd naar andere gebieden in het Midden-Oosten, schrijft The Guardian. Volgens Londen zou een aanval op Irak desastreuze gevolgen hebben voor de positie van de VS en Groot-Brittannië in de Arabische wereld.