Buitenland

Nog niet alle Turkse meisjes naar school

Op het Turkse platteland gaan nog veel meisjes niet naar de basisschool. Ouders vinden de kosten te hoog en sturen vooral de jongens. De Turkse regering probeert de schoolkosten te verlagen en vervoer te regelen, met hulp van Unicef. Doel is dat over vijf jaar wel alle meisjes de basisscholen bezoeken, meldde de Turkse minister van Vrouwenzaken Güldal Aksit woensdag in het Europese Parlement. Het parlement, in de persoon van Bozkurt (PvdA), beoordeelt de vrouwenrechten in het kandidaatland van de Europese Unie.

ANP
16 March 2005 14:11Gewijzigd op 14 November 2020 02:20

Aksit kon niet zeggen hoeveel meisjes nu naar de basisschool gaan. „Ik weet wel dat 20 tot 25 procent van de vrouwen en meisjes analfabaat zijn", zei de enige vrouwelijke minister van het overwegend islamitische land. De minister was verheugd dat steeds meer meisjes doorstromen naar de middelbare school en de universiteiten. Van de vrouwen heeft nu 28 procent een baan.

Turkije zegt vastberaden te zijn vrouwen meer rechten en kansen te geven. Zo worden steeds meer opvanghuizen geopend. De man is niet langer wettelijk het gezinshoofd. Vrouwen mogen niet langer ontslagen worden wegens zwangerschap. Het zwangerschapsverlof gaat van acht weken naar zes maanden.

Het positieve beeld van de minister van vrouwenrechten Aksit werd ontkracht door de Duits-Turkse vrouwenactiviste Serap Cileli. Zij deed de europarlementariërs versteld staan met verhalen over eremoorden, gedwongen huwelijken en maagdelijkheidstesten. „Meisjes van tien of twaalf jaar worden al religieus uitgehuwelijkt voor een bruidsschat van 50.000 euro of meer”, aldus Cileli. „De maagdelijkheid van vrouwen is niet hun eigen zaak, maar treft de eer van de hele familie. Wie de familie te schande maakt, kan vermoord worden”.

De Turkse minister Aksit noemde deze opmerkingen nogal zwartgallig. Volgens haar komen zaken als eerwraak hooguit voor bij een klein groepje Turken. Ook PvdA-europarlementariër Bozkurt, zelf van Turkse afkomst, noemde het verhaal van Cileli nogal eenzijdig. „Ik ben zelf tenminste ook niet uitgehuwelijkt”, zei Bozkurt. „Jammer dat Cileli haar verhaal niet met cijfers kon onderbouwen”.

De Duitse socialistische europarlementariër Oger, ook van Turkse afkomst, vindt dat eerwraak in een normaal Turks gezin niet voorkomt. „En trouwens: Italië heeft toch zijn vendetta’s gehad: daar deed toch ook niemand moeilijk over toen Italië toetrad tot de Europese Unie”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer