Kamer reageert terughoudend op programma Wilders
Politiek Den Haag heeft maandag terughoudend gereageerd op het beginselprogramma van Tweede–Kamerlid Geert Wilders. Het CDA en D66 wilden niet reageren. Vice–premier Zalm (VVD) noemt het plan een „onverstandige versie van de VVD" en de PvdA denkt dat Nederland niet „vrediger, welvarender en veiliger" wordt van zijn plannen.
De Nederlandse bevolking is minder negatief. 65 Procent is het geheel of gedeeltelijk eens met de stelling van Wilders dat de problemen in Nederland het gevolg zijn van de manier waarop het land de afgelopen decennia is geregeerd. Een kwart is het daar niet mee eens. Ongeveer 15 procent van de Nederlanders geeft Wilders een kans op zijn of haar stem, zo bleek uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van de NOS
Alleen LPF–Kamerlid Eerdmans is onverdeeld positief. Eerdmans kondigde eerder aan dat hij graag met Wilders een nieuwe partij wil beginnen. Maar hij heeft nog niet besloten of hij zich bij de politieke beweging die Wilders nu opricht, zal aansluiten.
Volgens LPF–Kamerlid Herben heeft Wilders ruimschoots gebruik gemaakt van het programma van Pim Fortuyn. 90 Procent van de ’Onafhankelijkheidsverklaring’ van Wilders zou gekopieerd zijn. De overige 10 procent, zoals het halveren van het aantal ambtenaren, is volgens Herben niet haalbaar.
Sommige standpunten van Wilders komen overeen met VVD–ideeën, zei VVD–minister Zalm in Goes in een reactie. Maar de liberaal vond ook dat Wilders op een aantal punten „vrij extreem doorschiet". Hij noemde Wilders’ plan om huwelijksmigratie fors te beperken een verkeerde maatregel. Ook bij het verlaten van de Europese Unie en de herinvoering van de gulden gaat Wilders volgens Zalm „te kort door de bocht".
VVD–aanvoerder Van Aartsen heeft na lezing van Wilders beginselprogramma geen spijt van de breuk met het Tweede–Kamerlid vorig jaar. Van Aartsen zei maandagavond tijdens een VVD–bijeenkomst in Utrecht dat het stuk „heel veel onzakelijke dingen bevat, waar het electoraat wel doorheen zal zien". De VVD–voorman is dan ook niet bang voor „een tweede LPF–effect" door het optreden van Wilders.
De PvdA vindt een aantal voorstellen wel goed. Maar de partij ziet de problemen in Nederland bij de aanpak Wilders eerder groter, dan kleiner worden. Zo zouden Nederlandse ondernemers een slechtere concurrentiepositie met het buitenland krijgen als de gulden terugkeert. Ook ziet de fractie bij Wilders geen oplossing voor de problemen in de grote steden. De partij vreest dat gematigde moslims zich door Wilders zullen afkeren van de samenleving.