Ebusco kan weer bij de bankrekeningen waarop Qbuzz beslag had laten leggen. Dit meldt de in geldproblemen verkerende elektrische bussenbouwer donderdag. Ebusco zegt dat de blokkade is opgeheven in overleg met de streekvervoerder.
Qbuzz liet beslag leggen op rekeningen van Ebusco omdat die nog ruim 1,2 miljoen euro „vertragingsschade” van de Nederlandse elektrische bussenbouwer zou krijgen. Ebusco had de levering van 45 bussen meerdere keren naar achteren geschoven.
Ebusco heeft last van productieproblemen, waardoor de verliezen dit jaar zo sterk zijn opgelopen dat analisten vrezen voor het voortbestaan van het bedrijf. Eerder donderdag kwam het bedrijf met maatregelen om een faillissement te voorkomen. Met onder meer het samenvoegen van productielocaties in Nederland en het schrappen van „minimaal” honderd banen wil Ebusco jaarlijks 30 miljoen euro besparen.
Dat Ebusco weer bij de bankrekeningen kan is een opsteker voor het bedrijf, want door het blokkeren van de rekeningen kwam Ebusco in acute geldnood. Om de geldproblemen te verminderen wil het bedrijf ook 36 miljoen euro aan nieuwe aandelen verkopen aan bestaande aandeelhouders. Aandeelhouders stemmen donderdag over dit plan tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering van de bussenbouwer.
Qbuzz wilde de bestelling van 45 bussen annuleren, omdat een deel te laat zou komen. De streekvervoerder heeft de bussen vanaf 15 december nodig, maar Ebusco zei een aantal pas begin 2025 te kunnen leveren. Ebusco spande een kort geding aan tegen Qbuzz om de order en de betaling door te laten gaan. De rechtbank in Utrecht oordeelde woensdag dat de vervoerder de bestelling mag annuleren.
Eerder donderdag meldde Ebusco dat de geannuleerde bussen worden doorgeschoven naar andere klanten. Daarvoor moet de fabrikant de voertuigen wel aanpassen om aan de wensen van de afnemende klant te voldoen, wat weer nieuwe kosten met zich meebrengt. De bussenbouwer verwacht dat het doorschuiven van de bussen pas in 2025 omzet gaat genereren.
Het bedrijf heeft achterstallige rekeningen en boetes voor te late leveringen van bussen ter waarde van 33 miljoen euro in totaal. Ebusco zei met „verschillende klanten” in gesprek te zijn over de verkoop van 61 geannuleerde bussen.