Bouterse boos over ‘stemadvies’ van VS
De Nationale Democratische Partij (NDP) onder leiding van de Surinaamse ex-legerleider Dési Bouterse wil op een „officiële verklaring” van de Amerikaanse regering wachten. Maar de partij reageerde woensdag toch op het negatieve ’stemadvies’ dat de VS-ambassade in Paramaribo dinsdag gaf.
„De NDP is in opmars en geniet brede steun in binnen- en buitenland en geen enkele intimidatiepoging zal haar afhouden van de uiteindelijke overwinning.” Bouterse is de presidentskandidaat van de NDP.
In een persbericht liet de Amerikaanse ambassade in Paramaribo dinsdag weten dat de VS moeilijk zullen kunnen samenwerken met een regering geleid door Bouterse, die een veroordeelde drugshandelaar is. De boodschap werd gegeven met het oog op de verkiezingen van 25 mei. Er werd in gewaarschuwd dat een eventuele keuze voor Bouterse belangrijke gevolgen zal hebben voor het internationale imago van Suriname.
De NDP spreekt van externe bemoeienis in het Surinaamse verkiezingsproces. De verklaring is een „flagrante schending van de nationale soevereiniteit en een ongekende vorm van minachting van het recht van het Surinaamse volk om zijn leiders te kiezen en zijn toekomst te bepalen.”
Eerder op de dag reageerde ex-president Jules Wijdenbosch, vroeger kompaan van Bouterse en nu zijn rivaal, op de houding van de Amerikaanse ambassade. Wijdenbosch meent dat de samenleving belangrijkere zaken te doen heeft dan zich bezig te houden met één persoon, doelend op de NDP-voorzitter.
Volgens Wijdenbosch, die nu zelf presidentskandidaat is van de Volksalliantie voor Vooruitgang (VVV) gaat de huidige regering niet vrijuit. President Ronald Venetiaan zou de Amerikanen de ruimte hebben gegeven om zich met Surinaamse zaken te bemoeien. „De natie wordt in gevaar gebracht door dingen die onbestraft blijven”, meent Wijdenbosch.