Kosovaarse opstandelingen melden zich in Den Haag
Drie voormalige commandanten van het gewezen Kosovo Bevrijdingsleger UCK hebben zich woensdag vrijwillig gemeld bij het Joegoslavië–Tribunaal. De aanklagers van het VN–hof in Den Haag beschuldigen het drietal van misdaden begaan tijdens de oorlog in de opstandige Servische provincie Kosovo in 1998–1999. Wat ze Ramush Haradinaj, Lahi Brahimaj en Idriz Balaj precies aanrekenen, is nog niet openbaar gemaakt.
Aan het begin van de middag arriveerde het trio in Nederland met een speciale vlucht van de Duitse luchtmacht uit de Kosovaarse hoofdstad Pristina. Ze zijn vervolgens vastgezet in het VN–cellencomplex in Scheveningen, maakte een woordvoerder van het tribunaal bekend.
Ramush Haradinaj trad terug als premier van Kosovo om zich in Den Haag te komen verantwoorden. In december benoemde het parlement in de door de internationale gemeenschap bestuurde provincie hem nog tot regeringsleider. Hij liet dinsdag in Pristina ten overstaan van de wereldpers weten onschuldig te zijn aan de hem ten laste gelegde feiten.
„Ik wil u zeggen dat ik onschuldig ben aan alle misdaden waarvan ik beschuldigd wordt", zei hij. De oud–premier en zijn kompanen zullen, zoals te doen gebruikelijk, binnen enkele dagen worden voorgeleid aan rechters van het tribunaal. Ze kunnen dan officieel aangeven of ze zichzelf schuldig danwel onschuldig achten.
De drie UCK–commandanten worden vermoedelijk door de aanklagers van het VN–hof onder meer beschuldigd van moorden op Serviërs en met hen samenwerkende Albanezen. Idriz Balaj is reeds in 2003 veroordeeld door de rechterlijke macht die onder controle staat van de VN wegens de moord op vier Albanezen. Hij kreeg vijftien jaar cel opgelegd voor de misdrijven die na de oorlog plaatshadden.
Secretaris–generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties reageerde positief op het optreden van de gewezen premier. Hij noemde de stappen van Haradinaj „een goed voorbeeld van samenwerking" met het VN–hof. „Het is essentieel dat we allemaal gericht blijven op het werk dat voor ons ligt zodat we voorwaarts kunnen met het bouwen van een stabiel, multi–etnisch en democratisch Kosovo", liet de Ghanees verder weten via de persdienst van de volkerenorganisatie.
Kroatië werkt daarentegen nog steeds onvoldoende mee met het Joegoslavië–Tribunaal. Dit heeft de hoofdaanklaagster van het tribunaal, Carla Del Ponte, overgebracht aan EU–voorzitter Luxemburg. De Europese Unie zou 17 maart toetredingsonderhandelingen met Zagreb beginnen op voorwaarde dat Kroatië meewerkt met het tribunaal, met name bij de opsporing en uitlevering van de Kroatische generaal b.d. Ante Gotovina.
De voormalige Joegoslavische generaal Momcilo Perisic verklaarde zich woensdag in Den Haag niet schuldig aan de hem tenlaste gelegde feiten. De voormalige chef–staf van de Joegoslavische strijdkrachten wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden gepleegd tijdens de afscheidingsoorlogen in ex–Joegoslavië. Hij meldde zich maandag vrijwillig in Den Haag.
De aanklagers van het VN–hof houden hem onder meer als bevelhebber verantwoordelijk voor moord, vervolgingen en aanvallen op burgerdoelen. De misdaden zouden zijn begaan in en tegen Sarajevo, Zagreb en Srebrenica. Ze stellen dat Perisic verantwoordelijkheid droeg hoewel de plegers van de misdaden, de strijdkrachten van de Bosnische Serviërs, formeel het leger vormde van een in 1992 uitgeroepen staat (Republika Srpska) waar Perisic geen bevelhebber was.
De nu zestigjarige generaal wist of had moeten weten dat ondergeschikten, waartoe de aanklagers onder anderen de Bosnisch–Servische generaals Ratko Mladic, Stanislav Galic, Dragomir Milosevic en Radislav Krstic rekenen, zich schuldig maakten aan misdaden. Hij verzuimde de zaken te onderzoeken en op te treden.
De vergrijpen hadden plaats tussen augustus 1993 en november 1995. Mladic wordt nog gezocht door het VN–tribunaal. De generaals Krstic en Galic werden door het VN–hof veroordeeld tot respectievelijk 35 en twintig jaar gevangenisstraf en Dragomir Milosevic zit vast in afwachting van zijn proces.